611
Beza z kremem wafelkowym to nie nowość w moim wykonaniu i od kilku dni chodziła za mną beza pavlova z kremem wafelkowym, która już wcześniej przygotowywałam i cieszyła się dużym uznaniem. Zakupione wafelki Lusette, które poznałam jakiś czas temu okazały się doskonałym uzupełnieniem mojego pomysłu na ten domowy wypiek.
Spis treści
Beza z kremem wafelkowym Lusette – Pavlova
Składniki
- 7 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżka octu winnego
- dżem wiśniowy lub inny o kwaskowatym smaku
- 400 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- laska wanilii
- 3 wafle czekoladowe Lusette
- 100 g gorzkiej czekolady
- owoce
Przygotowanie bezy
- Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdym papierze odrysuj talerz – najlepiej taki o średnicy 23 – 24 cm, aby bezy były tej samej wielkości i miały odpowiedni kształt.
Ważne, aby przygotować wcześniej blachy, aby w chwili, gdy białka będą odpowiednio ubite można było wyłożyć je i wstawić do piekarnika. - Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Ubij białka mikserem, na szybkich obrotach. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Pod koniec ubijania dodawaj ocet.
- Aby cukier całkowicie się rozpuścił miksuj bez przerw przez około 5 – 6 minut.
- Przygotowaną masę bezową rozłóż na dwa blaty i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- W chwili wstawienia bezy do piekarnika zmniejsz temperaturę do 140 stopni C. Piecz przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza nabierze koloru i zacznie pękać. Zostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Przygotowanie kremów do bezy
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wystudź.
- Wlej śmietanę do misy i ubij na sztywno. Dodaj schłodzone mascarpone i dosyp cukier puder oraz ziarna laski wanilii. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Podziel masę na 2 części.
- Jedną część odłóż, a do drugiej dodaj 2 pokrojone wafle i rozpuszczoną czekoladę i delikatnie przemieszaj.
- Na jedną bezę nałóż krem czekoladowy, a następnie posmaruj dżemem.
- Przykryj drugą bezą i wyłóż krem śmietanowy.
Na krem posyp kawałki pokruszonych wafli, świeże owoce (u mnie maliny, borówka) i udekoruj listkami mięty.
Wam życzę smacznego i trzymajcie kciuki. Może beza spodoba się jury i już wkrótce będę mogła pić kawę z ekspresu 😀
24 komentarze
Beza, bita śmietana i owoce – mój ukochany deser 🙂
i jeszcze świeże letnie owoce są idealne
Uwielbiam bezę. ♡ ta wygląda tak cudownie. A miałam zrobić sobie przerwę od słodyczy. I cały plan legł w gruzach 😊
Smacznego 🙂
Jako żona cukiernika mam to szczęście obficie zajadać słodkie kalorie 😛 Podobny tort jadłam w ten weekend na urodzinach mamy – niebo w gębie. W ogóle jak byłam młodsza to do oporu zapychałam się bezą. Mniam mniam 😀 😀 😀
Czasami się zastanawiam, czy bardziej lubię robić czy jeść.
#ciekniemiślinka #dietaachdieta
Zawsze można zrobić, nacieszyć oczy i poczęstować sąsiadów 😀
to tortury!
Wstyd się przyznać ale do tej pory mimo że słyszałam o pavlovie z milion razy nigdy ani nie jadłam tego tortu ani tym bardziej nie robiłam, a szkoda bo prezentuje się fantastycznie!
Spróbuj zrobić 🙂 Kiedyś myślałam, że to trudne, a życie pokazało, że nie wcale nie.
Wygląda bardzo smakowicie. Muszę przełamać strach przed bezą i spróbować zrobić
Koniecznie
Wyglada super. Moja mama robi taka beze. Ja narazie cierpie na brak piekarnika ale moze kiedyś! Pozdrawiam a w wolnej chwili zaparaszam do mnie http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com 🌾🌵🌿
To fakt do bezy piekarnik niezbędny, ale bez pieczenia można także wyczarować dużo smakołyków
Ostatnio zacząłem się przekonywać do takich deserów. Kiedyś chyba się strułem bezą i taka awersja pozostała długo. Taką bezę teraz bym wciągnął z przyjemnością.
Zatem trzeba koniecznie sprawdzić.
Uwielbiam Pavlovą. Bezy to w ogóle chyba moje ulubione słodycze. Choć ich nie jem od drugiego dnia świąt z wyjątkiem gorzkiej czekolady, to mogłabym chyba właśnie dla bezy złamać reżim. 🙂
Da mnie to genialny deser 🙂 świetnie się sprawdza, jest uwielbiany przez całą rodzinę 🙂
U nas znajomi tylko podpytują kiedy będzie beza 🙂
Wygląda wspaniale, podoba mi się pomysł z tym kremem 🙂
Można go wykorzystać też do innych deserów 🙂 W torcie z biszkoptem też wyjdzie idealnie.
Istne cudo!:) Prezentuje się wspaniale i na pewno tak smakuje:)
Dziękuję 🙂
Odkąd nauczyłam się robić bezy lubię eksperymentować