Ciasta i desery, Kulinarne

Pavlova – beza z kremem wafelkowym

31 stycznia 2017
Beza z kremem wafelkowym

Beza z kremem wafelkowym to nie nowość w moim wykonaniu i od kilku dni chodziła za mną beza pavlova z kremem wafelkowym, która już wcześniej przygotowywałam i cieszyła się dużym uznaniem. Zakupione wafelki Lusette, które poznałam jakiś czas temu okazały się doskonałym uzupełnieniem mojego pomysłu na ten domowy wypiek.

Beza z kremem wafelkowym Lusette
Tort bezowy – Pavlova

Beza z kremem wafelkowym

Składniki

  • 7 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżka octu winnego
  • dżem wiśniowy lub inny o kwaskowatym smaku
  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 3 wafle czekoladowe Lusette
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • owoce

Przygotowanie bezy

  1. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdym papierze odrysuj talerz – najlepiej taki o średnicy 23 – 24 cm, aby bezy były tej samej wielkości i miały odpowiedni kształt.
    Ważne, aby przygotować wcześniej blachy, aby w chwili, gdy białka będą odpowiednio ubite można było wyłożyć je i wstawić do piekarnika.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  3. Ubij białka mikserem, na szybkich obrotach. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Pod koniec ubijania dodawaj ocet.
  4. Aby cukier całkowicie się rozpuścił miksuj bez przerw przez około 5 – 6 minut.
  5. Przygotowaną masę bezową rozłóż na dwa blaty i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  6. W chwili wstawienia bezy do piekarnika zmniejsz temperaturę do 140 stopni C. Piecz przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza nabierze koloru i zacznie pękać. Zostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie kremów do bezy

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wystudź.
  2. Wlej śmietanę do misy i ubij na sztywno. Dodaj schłodzone mascarpone i dosyp cukier puder oraz ziarna laski wanilii. Wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Podziel masę na 2 części.
  4. Jedną część odłóż, a do drugiej dodaj 2 pokrojone wafle i rozpuszczoną czekoladę i delikatnie przemieszaj.
  5. Na jedną bezę nałóż krem czekoladowy, a następnie posmaruj dżemem.
  6. Przykryj drugą bezą i wyłóż krem śmietanowy.
    Na krem posyp kawałki pokruszonych wafli, świeże owoce (u mnie maliny, borówka) i udekoruj listkami mięty.

Beza z kremem wafelkowym

 

Beza z kremem wafelkowym

Beza z kremem wafelkowym

Wam życzę smacznego i trzymajcie kciuki. Może beza spodoba się jury i już wkrótce będę mogła pić kawę z ekspresu 😀


 

 

POLECANE WPISY