Pavlova – beza z kremem wafelkowym

by Matczyne Fanaberie

Beza z kremem wafelkowym to nie nowość w moim wykonaniu i od kilku dni chodziła za mną beza pavlova z kremem wafelkowym, która już wcześniej przygotowywałam i cieszyła się dużym uznaniem. Zakupione wafelki Lusette, które poznałam jakiś czas temu okazały się doskonałym uzupełnieniem mojego pomysłu na ten domowy wypiek.

Beza z kremem wafelkowym Lusette – Pavlova

Beza z kremem wafelkowym

Składniki

  • 7 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżka octu winnego
  • dżem wiśniowy lub inny o kwaskowatym smaku
  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 3 wafle czekoladowe Lusette
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • owoce

Przygotowanie bezy

  1. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdym papierze odrysuj talerz – najlepiej taki o średnicy 23 – 24 cm, aby bezy były tej samej wielkości i miały odpowiedni kształt.
    Ważne, aby przygotować wcześniej blachy, aby w chwili, gdy białka będą odpowiednio ubite można było wyłożyć je i wstawić do piekarnika.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  3. Ubij białka mikserem, na szybkich obrotach. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Pod koniec ubijania dodawaj ocet.
  4. Aby cukier całkowicie się rozpuścił miksuj bez przerw przez około 5 – 6 minut.
  5. Przygotowaną masę bezową rozłóż na dwa blaty i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  6. W chwili wstawienia bezy do piekarnika zmniejsz temperaturę do 140 stopni C. Piecz przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza nabierze koloru i zacznie pękać. Zostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie kremów do bezy

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wystudź.
  2. Wlej śmietanę do misy i ubij na sztywno. Dodaj schłodzone mascarpone i dosyp cukier puder oraz ziarna laski wanilii. Wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Podziel masę na 2 części.
  4. Jedną część odłóż, a do drugiej dodaj 2 pokrojone wafle i rozpuszczoną czekoladę i delikatnie przemieszaj.
  5. Na jedną bezę nałóż krem czekoladowy, a następnie posmaruj dżemem.
  6. Przykryj drugą bezą i wyłóż krem śmietanowy.
    Na krem posyp kawałki pokruszonych wafli, świeże owoce (u mnie maliny, borówka) i udekoruj listkami mięty.
Beza z kremem wafelkowym
Beza z kremem wafelkowym
Beza z kremem wafelkowym

Wam życzę smacznego i trzymajcie kciuki. Może beza spodoba się jury i już wkrótce będę mogła pić kawę z ekspresu 😀

 

You may also like

24 komentarze

Babski Blues 1 lutego 2017 - 10:10

Beza, bita śmietana i owoce – mój ukochany deser 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 lutego 2017 - 09:08

i jeszcze świeże letnie owoce są idealne

Odpowiedź
Z naciskiem na szczęście 1 lutego 2017 - 10:29

Uwielbiam bezę. ♡ ta wygląda tak cudownie. A miałam zrobić sobie przerwę od słodyczy. I cały plan legł w gruzach 😊

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 lutego 2017 - 09:08

Smacznego 🙂

Odpowiedź
Kobieca Myślodsiewnia 1 lutego 2017 - 12:39

Jako żona cukiernika mam to szczęście obficie zajadać słodkie kalorie 😛 Podobny tort jadłam w ten weekend na urodzinach mamy – niebo w gębie. W ogóle jak byłam młodsza to do oporu zapychałam się bezą. Mniam mniam 😀 😀 😀

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 lutego 2017 - 09:09

Czasami się zastanawiam, czy bardziej lubię robić czy jeść.

Odpowiedź
Monika Kampczyk 1 lutego 2017 - 12:40

#ciekniemiślinka #dietaachdieta

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 lutego 2017 - 09:07

Zawsze można zrobić, nacieszyć oczy i poczęstować sąsiadów 😀

Odpowiedź
Monika Kampczyk 2 lutego 2017 - 10:31

to tortury!

Odpowiedź
Arbuziaki 1 lutego 2017 - 20:45

Wstyd się przyznać ale do tej pory mimo że słyszałam o pavlovie z milion razy nigdy ani nie jadłam tego tortu ani tym bardziej nie robiłam, a szkoda bo prezentuje się fantastycznie!

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 lutego 2017 - 09:07

Spróbuj zrobić 🙂 Kiedyś myślałam, że to trudne, a życie pokazało, że nie wcale nie.

Odpowiedź
Super dzieciaczki 2 lutego 2017 - 09:32

Wygląda bardzo smakowicie. Muszę przełamać strach przed bezą i spróbować zrobić

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 19 lutego 2017 - 15:25

Koniecznie

Odpowiedź
Martyna Cieślińska 2 lutego 2017 - 10:38

Wyglada super. Moja mama robi taka beze. Ja narazie cierpie na brak piekarnika ale moze kiedyś! Pozdrawiam a w wolnej chwili zaparaszam do mnie http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com 🌾🌵🌿

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 19 lutego 2017 - 15:25

To fakt do bezy piekarnik niezbędny, ale bez pieczenia można także wyczarować dużo smakołyków

Odpowiedź
Przemysław "czarny" Piątek 2 lutego 2017 - 10:40

Ostatnio zacząłem się przekonywać do takich deserów. Kiedyś chyba się strułem bezą i taka awersja pozostała długo. Taką bezę teraz bym wciągnął z przyjemnością.

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 19 lutego 2017 - 15:25

Zatem trzeba koniecznie sprawdzić.

Odpowiedź
iwona 2 lutego 2017 - 13:51

Uwielbiam Pavlovą. Bezy to w ogóle chyba moje ulubione słodycze. Choć ich nie jem od drugiego dnia świąt z wyjątkiem gorzkiej czekolady, to mogłabym chyba właśnie dla bezy złamać reżim. 🙂

Odpowiedź
Kobietapo30 2 lutego 2017 - 16:16

Da mnie to genialny deser 🙂 świetnie się sprawdza, jest uwielbiany przez całą rodzinę 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 19 lutego 2017 - 15:24

U nas znajomi tylko podpytują kiedy będzie beza 🙂

Odpowiedź
gin 2 lutego 2017 - 17:39

Wygląda wspaniale, podoba mi się pomysł z tym kremem 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 19 lutego 2017 - 15:24

Można go wykorzystać też do innych deserów 🙂 W torcie z biszkoptem też wyjdzie idealnie.

Odpowiedź
Marlena Trocha 4 lutego 2017 - 22:05

Istne cudo!:) Prezentuje się wspaniale i na pewno tak smakuje:)

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 19 lutego 2017 - 15:23

Dziękuję 🙂
Odkąd nauczyłam się robić bezy lubię eksperymentować

Odpowiedź

Zostaw komentarz