Ciasta i desery, Kulinarne

Pavlova z jeżynami

1 sierpnia 2016

Wysyp pysznych owoców nastraja do różnorodnych wypieków z owocami. Przed przygotowaniem tej bezy zrobiłam pyszny mus jeżynowo – porzeczkowy, z przeznaczeniem do przekładania tortów, bez i do naleśników. Jeżyna do niekwestionowana królowa w ostatnim tygodniu, to sierpniowy klejnot pośród owoców. 

Beza 2 płaty

  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Dżem jeżynowo – porzeczkowy

Przepis znajdziesz tutaj 

Krem śmietanowy

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mix do śmietany Delecta (2 opakowania)

pavlova z jezynami

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj dwie blachy wyłożone pergaminem. Na każdym pergaminie narysuj koło o średnicy 20 – 22 cm.

Ubij białka. Cały czas ubijając dodawaj cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną. Na koniec dodaj ocet winny.
Miksuj nadal przez około 5 – 6 minut, aż cukier się rozpuści.

Rozłóż bezę na dwa blaty. Wstaw obie blachy jednocześnie do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 stopni C.

Piecz przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza zacznie delikatnie pękać. Zostaw do ostygnięcia, koniecznie w uchylonym piekarniku.

Przygotuj krem do przełożenia. Wlej śmietanę do misy. Zamieszaj i dodaj mix do bitej śmietany. Ubij śmietanę na sztywno.
Nie przestając mieszać dodaj mascarpone i cukier puder.

Na jedną bezę nałóż kilka łyżek kremu, a następnie posmaruj dżemem jeżynowo – porzeczkowym. Przykryj drugą bezą i nałóż kolejną warstwę kremu. Na wierzchu ułóż swoje najbardziej ulubione owoce lata. U nas pavlova z jeżynami, malinami, porzeczką.

 

Smacznego 🙂

 

print

POLECANE WPISY