Kiedyś zastanawiałam się, jak zrobić faworki, chrust, chruściki. Dziś przygotowuję i szybko znikają.
Przepis na faworki, pączki czy inne tradycyjne słodkości zawsze biorę od mamy. To sprawdzona receptura i smak dzieciństwa. Czasami coś dodaję od siebie, ale przepis na chruściki pozostał w oryginalnej wersji. Jest pyszny.
Polskie faworki, chrust, chruściki,
angielskie „Angel Wings”,
szwedzkie klenäter, a we Włoszech Frappe/Chiacchiere/Cenci
W przeciwieństwie do pączków, z którymi w tym roku debiutowałam, faworki robię co roku.
Zawsze z tego samego przepisu, który kiedyś spisała mi mama. Zawsze się udają i zawsze szybko znikają. Tak było też tym razem. W przyszłym tygodniu znów będę wałkować ciasto na faworki 🙂
Spis treści
Jak zrobić faworki, chrust, chruściki?
Przepis na faworki
- 300 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka wódki lub octu
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia (odrobina na końcu łyżeczki)
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania chrustów
Przygotowanie faworków:
- Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia, żółtka jaj, śmietanę, wódkę i wszystko wymieszaj.
- Następnie dokładnie zagnieć ciasto. Wygniatanie można zakończyć, gdy na przekroju ciasta nie będzie już smug.
- Ciasto będzie jednolite.
- Rozwałkuj bardzo cienko ciasto na chruściki, a następnie pokrój radełkiem lub nożem na pasy o szerokości 4 cm i długości 15 cm. (Oczywiście jak się chce, aby wszystkie kawałki były idealne). Przetnij każdy kawałek na środku i przewlec jeden koniec przez otwór, aby uzyskać charakterystyczny kształt.
- Usmaż, a po odsączeniu posyp cukrem pudrem.
Ja smażę na oleju z kostką smalcu.
Wskazówki jak zrobić najlepsze faworki
- Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Warto je długo wyrabiać (nawet kilkadziesiąt minut), aby napowietrzyć je. Ja zazwyczaj korzystam z robota planetarnego. Moja mama zawsze robi to ręcznie.
- Po wyrobieniu ciasta warto je przykryć i odstawić na chwilę. Będzie się lepiej wałkować.
- Tłuszcz powinien być dobrze nagrzany (około 170-180°C).
Można to sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta. Jeśli ciasto wypłynie na powierzchnię i zacznie intensywnie się smażyć, olej jest gotowy. - Spirytus lub ocet dodany do ciasta nadają chrupkości i służy temu, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu. Możesz wykorzystać inny alkohol. Czasami znajduję informację, że można wykorzystać sok z cytryny zamiast alkoholu jednak nie do końca uzyskasz ten sam efekt.
Smacznego 🙂
Chrusty są idealnym deserem, wspaniałym poczęstunkiem do kawy z przyjaciółką. Dla mnie to idealny smak dzieciństwa, którym dzielę się z naszymi dziećmi.
Zobacz także:
1 komentarz
Delikatne, kruche co więcej powiedzieć, po prostu idealne.Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie, a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂