90
Dzisiejsza propozycja to smaczny sposób na ciasto filo.
Pomysł inspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem podczas Food Blogger Fest . Wcześniej nigdy bym nie sądziła, że połączenie suszonej śliwki z brukselką może być tak genialne. Kieszonki można jeść same, z sosem tzatziki bądź z zupą.
Pomysł inspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem podczas Food Blogger Fest . Wcześniej nigdy bym nie sądziła, że połączenie suszonej śliwki z brukselką może być tak genialne. Kieszonki można jeść same, z sosem tzatziki bądź z zupą.
Wykorzystałam filo, ale jeśli nie masz akurat takiego ciasta doskonale sprawdzi się także ciasto francuskie.
Kieszonki z ciasto filo z farszem
- 1 opakowanie ciasta filo lub ciasta francuskiego
- 300 g brukselki
- 150 g śliwki kalifornijskiej
- 1 czerwona cebula duża
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz i sól świeżo mielona
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
Brukselkę oczyść i ugotuj w wodzie z solą i cukrem maksymalnie 5 minut. Szybko schłódź.
Na maśle przesmaż czerwona cebulę pokrojoną w piórka, dodaj brukselkę i przesmaż na złoty kolor, dopraw solą, pieprzem, czarnuszką. Cały farsz wystudź.
Ważne, aby farsz nie był ciepły, gdyż filo będzie nam się rozchodzić.
Gdy farsz jest już gotowy przygotuj ciasto.
Potnij ciasto na paski szerokości 6 cm, nakładaj farsz i zwijaj w kieszonki.
Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 – 15 minut, do zarumienienia.