Śledzie z cebulą w oleju są najpopularniejszymi polskimi śledziami. Znajdziesz je w każdym sklepie, a jeśli Twoja mama lub babcia ma swój zeszyt z przepisami na pewno ma tam swój sprawdzony przepis. W tym roku śledziom smak nadaje pyszna oliwa truflowa.
Śledzie z cebulą w oleju
- 2 cebule szalotki
- 1 czerwona papryka
- 400 g filetów śledziowych
- 3 liście laurowe
- 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- Oliwa lub olej rzepakowy – około 250 ml
- Oliwa truflowa – około 70 – 80 ml
Przygotowanie filetów śledziowych na pyszne Śledzie z cebulą w oleju:
Jeżeli kupisz śledzie w solnej zalewie z wiaderka lub beczki trzeba je wcześniej namoczyć i kilkakrotnie wypłukać.
Filety śledziowe kupione z beczki umyj pod bieżącą wodą, włóż do miski i zalej zimną wodą. Zostaw na 1,5 – 2 godziny.
Czynność powtórz dwukrotnie.
Tym razem wybrałam śledzie z pudełka, czyli mało słone, zatem od razu przystąpiłam do działania 😉
Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski.
Przelej wrzątkiem cebulę i paprykę. Wymieszaj oba składniki z 2 łyżkami oliwy lub oleju.
Pokrojone filety śledziowe wraz z cebulą, papryką, zielem angielskim i listkami włóż do słoika i dopełnij oliwą.
Można także układać warstwami. Jeśli będzie podawane w przeźroczystym naczyniu lub tak jak u nas w słoiku to daje także piękny efekt wizualny.
Śledzie z cebulą w oleju najlepsze są po 48 godzinach, ale już po 24 można zabierać się za konsumpcję.
Smacznego 🙂