Dzisiejszy przepis to pyszne domowe śledzie z przyprawą korzenną, inaczej nazywaną piernikową.
Wykorzystałam przyprawę samodzielnie przygotowaną i Was też zachęcam do takiego małego wysiłku.
W związku z tym, że grudzień pachnie u nas w domu przyprawami i marcepanem postanowiłam wykorzystać to w połączeniu ze śledziem 🙂 Dodanie dobrych bakalii nadaje słodkawy smak, dzięki naturalnemu cukrowi. Tak podane śledzie można podać zarówno podczas kolacji wigilijnej, jak zajadać się nimi o każdej porze roku.
U nas okazały się przysmakiem nie tylko Ojca, ale i Antosia. Po raz kolejny udowodnił, że ryby i bakalie są dla dzieci 🙂
Domowe śledzie korzenne z rodzynkami i miechunką
- 400 g filetów śledziowych
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- olej lub oliwa (około 250 – 300 ml)
- 2- 3 ziarenka utłuczonego pieprzu
- 30 g miechunki suszonej
- 50 – 60 g rodzynek
Pokrojone filety śledziowe wymieszaj z przyprawą i bakaliami i oliwą lub olejem rzepakowym.
Odstaw na przynajmniej 24 godziny do lodówki. Wówczas nabiorą odpowiedniego aromatu i smaku.
Pamiętaj, że jeśli kupujesz filety śledziowe solone z beczki lub wiaderka będą wymagać namaczania. Warto namaczać je przez całą noc, pamiętając aby dwa, trzy razy wymienić wodę.
Ja często kupuję śledzie w oleju, które także sprawdzają się idealnie.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Przepis przygarniam, będę przygotowywać. 🙂
Wierzę, że będą smakować, jak i u nas 🙂
Ależ to musi być pychotka.