Boże Narodzenie, Kulinarne, Przystawki, Sałatki

Śledzie korzenne z bakaliami

4 grudnia 2015

Dzisiejszy przepis to pyszne domowe śledzie z przyprawą korzenną, inaczej nazywaną piernikową.
Wykorzystałam przyprawę samodzielnie przygotowaną i Was też zachęcam do takiego małego wysiłku.

W związku z tym, że grudzień pachnie u nas w domu przyprawami i marcepanem postanowiłam wykorzystać to w połączeniu ze śledziem 🙂 Dodanie dobrych bakalii nadaje słodkawy smak, dzięki naturalnemu cukrowi. Tak podane śledzie można podać zarówno podczas kolacji wigilijnej, jak zajadać się nimi o każdej porze roku.

U nas okazały się przysmakiem nie tylko Ojca, ale i Antosia. Po raz kolejny udowodnił, że ryby i bakalie są dla dzieci 🙂

śledzie korzenne

Domowe śledzie korzenne z rodzynkami i miechunką

  • 400 g filetów śledziowych
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • olej lub oliwa (około 250 – 300 ml)
  • 2- 3 ziarenka utłuczonego pieprzu
  • 30 g miechunki suszonej
  • 50 – 60 g rodzynek

Pokrojone filety śledziowe wymieszaj z przyprawą i bakaliami i oliwą lub olejem rzepakowym.

Odstaw na przynajmniej 24 godziny do lodówki. Wówczas nabiorą odpowiedniego aromatu i smaku.

Pamiętaj, że jeśli kupujesz filety śledziowe solone z beczki lub wiaderka będą wymagać namaczania. Warto namaczać je przez całą noc, pamiętając aby dwa, trzy razy wymienić wodę.

Ja często kupuję śledzie w oleju, które także sprawdzają się idealnie.

śledzie z bakaliami

miechunka suszona

Smacznego 🙂

 

 

POLECANE WPISY