Kulinarne, Makarony, Obiady

Spaghetti poveraccio

21 sierpnia 2015
Spaghetti poveraccio

Spaghetti to chyba makaron, który zagościł na stałe u mnie w czasach studenckich. Przygotowując wczoraj pastę zaczęłam się zastanawiać, kiedy po raz pierwszy jadłam spaghetti.
Wówczas przypomniały mi się urodziny szkolnej przyjaciółki, to była pierwsza lub druga klasa podstwówki.
Jej tata przygotował pastę z groszkiem, sosem pomidorowym, mięsem i chyba coś jeszcze, ale nie utkwiło to w mojej pamięci. Z Julką nasze drogi się rozeszły, gdy razem z rodzicami zmieniliśmy miejsce zamieszkania. Smak tego groszku w sosie pomidorowym pamiętam jednak doskonale. 

Spaghetti poveraccio

Dzisiejsza propozycja to danie, które zachwyca swoją prostotą.
Składa się z kilku składników, a gwarantuje nam kulinarną ucztę dla podniebienia. Povera oznacza biednego człowieka.
Tak trochę jest z tym przepisem. Kilka składników i możemy nakarmić sporą gromadę ludzi.

Spaghetti poveraccio

Spaghetti z anchois, bułką tartą i czosnkiem – porcja dla 3 osób 

  • 6 łyżek oliwy
    (jeśli masz wykorzystaj oliwę z czosnkiem i chili, jeśli nie do dania będziesz potrzebować dodatkowo małą papryczkę chili)
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 – 10 filecików anchois z oleju (marynowane w occie się nie nadają)
  • 100 g świeżej tartej bułki
  • 500 g spaghetti
  • 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

Na zimną oliwę wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż aż się zarumieni.
Można pominąć jeśli używasz oliwę z czosnkiem i chili. My lubimy czosnek, a takie chipsy z czosnku są bardzo smaczne 🙂

Zdejmij czosnek z patelni i wrzuć na patelnię anchois i chili jeśli używasz zwykłej oliwy.

Smaż około 2 – 3 minuty, aż anchois się rozpadnie w oliwie na gładki sos.

Na drugiej patelni praż bułkę aż się przyrumieni i będzie chrupiąca.

W dużym garnku ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.

Do ugotowanego makaronu dodaj anchois w oliwie, natkę pietruszki i tartą bułkę. Wymieszaj do połączenia smaków.
Posyp usmażonymi płatkami czosnku.

Podawaj zaraz po przygotowaniu. Doskonale smakuje z czerwonym lub białym winem wytrawnym 🙂

makaron z anchois, czosnkiem i bułką tartą

Smacznego.

 

 

print

POLECANE WPISY