Ciastka cynamonowe z ciasta francuskiego z rodzynkami

by Matczyne Fanaberie

Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce. No dobrze, czasami go brakuje, gdy akurat coś zrobię i nie zdążę kupić. Jednak jest to jeden z produktów, który na stałe wpisany jest w listę rzeczy niezbędnych w mojej kuchni.

Korzystam z niego najczęściej, gdy mam ochotę na coś pysznego, a nie mam czasu na pieczenie 🙂
Zazwyczaj robię rogaliki, tym razem było jeszcze szybciej 🙂 

Chwil parę i już jest coś do kawy.

Ciastka cynamonowe z ciasta francuskiego z rodzynkami

 

• 3 soczyste jabłka
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 50 g rodzynek
• 60 g cukru
• 10 g cynamonu
• 20 g masła (roztopionego)
• łyżka cukru pudru do posypania ślimaczków

Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki, starte jabłka przełóż na sitko i odcedź z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, posyp całą powierzchnię ciasta ok. 3 łyżkami mieszanki cynamonu i cukru.
Do starych jabłek dodaj pozostałą ilość cukru, cynamonu oraz roztopione masło i rodzynki.
Wymieszaj. Tak przygotowaną masę z jabłek wyłóż na całą powierzchnię rozwiniętego ciasta francuskiego posypanego mieszanką cukru z cynamonem. Zwiń jak roladę (zaczynając zwijanie od dłuższej strony) pozostaw w lodówce na ok. 1 godzinę lub w zamrażarce na około 20 minut.

Po leżakowaniu w lodówce pokrój na równe części i układaj w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz ciastka cynamonowe z ciasta francuskiego przez około 30 minut.
Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

ciastka cynamonowe z ciasta francuskiego

ciastka cynamonowe z ciasta francuskiego

Smacznego 🙂

 

Zobacz także:

Rogaliki z ciasta francuskiego z suszonymi owocami

 

You may also like

1 komentarz

Anka 5 lutego 2015 - 23:09

Uwielbiam te Twoje proste przepisy. Znów przekonałam się, że można zrobić coś szybko, bez wielkiej komplikacji i jest to pyszne. Dzięki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz