Wieprzowina z ciecierzycą i boćwiną to sposób na wykorzystanie boćwiny, która opanowała nasz domowy ogród i ostatnio nic oprócz sałatek nie przychodziło mi do głowy.
Danie, które zaproponował Jamie Olivier w swojej książce „5 składników” bardzo nam zamakowało i na pewno nie raz u nas zagości.
Jamie w przepisie wykorzystuje pieczoną paprykę ze słoika. Ja wykorzystałam to, co miałam w domu i doskonale sprawdził się pindżur i świeża słodka papryka.
Wieprzowina z ciecierzycą i boćwiną idealnie sprawdzi się także do zabrania na wynos. Najlepiej spakuj ją do lunchbocha, który nie przecieka ♥
Spis treści
Wieprzowina z ciecierzycą i boćwiną
Ważne, aby do dania brać boćwinę a botwinkę. Boćwina to inna nazwa buraka liściastego.
U nas w tym roku mamy piękne okazy w ogrodzie 🙂
Składniki na 4 porcje
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1 papryka czerwona słodka
- 2 łyżki sosu pindżur
- 300 g boćwiny w różnych kolorach
- 1 czubata łyżka nasion kopru włoskiego
- 660 g ciecierzycy ze słoika
- Umyj paprykę i usuń gniazdo nasienne. Pokrój paprykę w dużą kostkę.
- Wok lub płytki szeroki garnek z grubym dnem postaw na dużym ogniu.
Polędwiczkę wieprzową dopraw solą i pieprzem. tak przygotowane mięso włóż do woka z 1 łyzką oliwy i smaż po 2,5 – 3 minuty z każdej strony. - Umytą boćwinę pokrój razem z łodyżkami na paski szerokości 2 – 3 cm.
- Obsmażone mięso wyjmij na talerz, a na pozostały tłuszcz wsyp nasiona kopru (fenkułu), paprykę i boćwinę. Smaż składniki 2 minuty mieszając.
- Dodaj ciecierzycę z zalewą i doprowadź do wrzenia.
- Włóż poledwiczkę wieprzową z powrotem do woka na samo dno. Wlej wszystkie soki, które wypłynęły z niej na talerz.
- Gotuj pod przykryciem 12 minut, od czasu do czasu obracaj mięso.
- Tak przygotowane mięso zostaw na 2 minuty, abyt odpoczęło. Pokrój w plastry i podawaj razem z warzywami.
Mój lunchbox:
- BIO migdały Bakalland
- 2 kawałki domowego ciasta drożdżowego
- Porcja wieprzowiny z ciecierzycą i boćwiną