Wiem, że dziś coraz łatwiej znaleźć gotowe zdrowe przekąski, ale lubię nasze domowe poszukiwania smaków i wymyślanie nowych przepisów. Pewnego dnia zrobiliśmy z Juniorem te pyszne zbożowe batoniki z czekoladą, które podbiły nasze serca i podniebienia.
Z mojego dzieciństwa pamiętam szyszki z ryżu preparowanego, do których wracam w myślach z sentymentem.
Zbożowe batoniki z czekoladą i owocami liofilizowanymi
W tym przepisie zdecydowanie ważne są składniki, a te z których korzystam do zrobienia tych batonów to wspaniałe produkty stworzone przez fantastyczne kobiety 🙂
- 80 g ekspandowanego prosa HELPA
- 20 g ekspandowanego amarantusa HELPA
- 50 g masła
- 120 g czekolady gorzkiej, minimum 70%
- 4 – 5 łyżek miodu
- 200 g masła orzechowego lub pasty orzechowej
- 20 g liofilizowanej truskawki, mogą być tez inne owoce liofilizowane
Do przepisu możesz wykorzystać różne zboża ekspandowane. Ważne, aby było to 100 g zboża ekspandowanego. Może też być ryż preparowany.
Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę + łyżkę masła.
- Przygotuj kwadratową formę do pieczenia o boku 20 – 22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W garnuszku rozpuść resztę masła, miód, masło orzechowe. Rozpuść na małej mocy palnika, mieszając aż wszystkie składniki się połączą i roztopią.
- Wsyp do tak przygotowanej masy ekspandowane zboża i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż masę do formy, dokładnie uklep i wyrównaj wierzch. Na wierzchu wysyp połowę liofilizowanych truskawek i zalej rozpuszczoną czekoladą.
- Na czekoladę wysyp pozostałe owoce i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Wyjmij z lodówki i pokrój.
Smacznego 🙂
U nas często goszczą owoce i warzywa liofilizowane. Już wkrótce znów będziemy przygotowywać pyszne świąteczne trufle, a truskawkowe kulki mocy są hitem każdej imprezy i doskonale sprawdzają się w lunchboxie do szkoły.