Home Kulinarne Zielona zupa jarzynowa dla dzieci

Zielona zupa jarzynowa dla dzieci

by Matczyne Fanaberie

Od kilku dni za oknem słońce i czuć wiosnę w powietrzu. Rano słychać już u nas ptaki, a dziś nawet widziałam lecące gęsi. Nasza zielona zupa jarzynowa idealnie wpisuje się w wiosenne klimaty.

To pyszna zupa jarzynowa, która zachwyca zarówno kolorem, jak i smakiem. Zupy warzywne, zarówno krem, jak i takie z warzywami w kawałkach cieszą się u nas zawsze dużym powodzeniem. Taka forma posiłku to idealne połączenie smaków dla dzieci i dorosłych.

zupa jarzynowa

Zielona zupa jarzynowa

  • brokuł
  • średnia cukinia
  • średnia cebula (idealna będzie cukrowa)
  • 2 – 3 garście jarmużu
  • 1 ziemniak
  • ząbek czosnku
  • oliwa + masło
  • 1/2 papryki chilli (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie lub groszek ptysiowy
    (sprawdzajcie skład jeśli wybieracie kupny – u nas dzieci uwielbiają taki)
  • 0,7 litra bulionu
  1. Wszystkie składniki pokrój w duże kawałki.
  2. Rozgrzej patelnię z oliwą i masłem i wrzuć cebulę, aby się zeszkliła i dodaj chilli.
    Jeśli nie chcesz zbyt ostrej zupy wyjmij papryczkę po minucie.
  3. Dodaj pozostałe warzywa i pruż przez około 10 – 12 minut.
  4. Zagotuj bulion i wrzuć do niego warzywa. Gotuj przez kilka minut, ale nie rozgotowuj warzyw.
  5. Blenduj wszystko aż powstanie zupa jarzynowa krem.
  6. Podawaj z orzechami włoskimi lub groszkiem ptysiowym. Idealnie będzie także smakować z serem feta.

Wierzę, że zakochacie się w tej wersji zupy jak my. Jaka jest Wasza ulubiona zupa?

zupa jarzynowa

zupa jarzynowa

 

Sprawdź także koniecznie:

Zupa z cukinii

Dzień świętego Patryka

Zupa brokułowa

Dzień świętego Patryka

 

You may also like

5 komentarzy

Gosia 2 marca 2017 - 05:47

Wygląda bardzo apetycznie, ugotuję mojemu Jaśkowemu.

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 2 marca 2017 - 07:56

Gosia, zupa jest rewelacyjna. Jeśli Jasiek nie lubi ostrzejszych smaków omiń chilli. Można też kombinować z innymi zielonymi warzywami. Pewnie sprawdzi się też dodanie kalarepy lub szpinaku.

Odpowiedź
Radosna Chata 2 marca 2017 - 13:57

Świetny przepis 🙂 chętnie wypróbuję

Odpowiedź
Seaside Stories 2 marca 2017 - 15:44

Przyjemna dla oka i bardzo ciekawie skomponowana, muszę spróbować! 🙂

Odpowiedź
Melduję Gotowość 2 marca 2017 - 16:17

Zdecydowanie bardziej wolę te, w których warzywa są w całości i chyba jutro zrobię taką na obiad 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz