560
Od kilku dni za oknem słońce i czuć wiosnę w powietrzu. Rano słychać już u nas ptaki, a dziś nawet widziałam lecące gęsi. Nasza zielona zupa jarzynowa idealnie wpisuje się w wiosenne klimaty.
To pyszna zupa jarzynowa, która zachwyca zarówno kolorem, jak i smakiem. Zupy warzywne, zarówno krem, jak i takie z warzywami w kawałkach cieszą się u nas zawsze dużym powodzeniem. Taka forma posiłku to idealne połączenie smaków dla dzieci i dorosłych.
Zielona zupa jarzynowa
- brokuł
- średnia cukinia
- średnia cebula (idealna będzie cukrowa)
- 2 – 3 garście jarmużu
- 1 ziemniak
- ząbek czosnku
- oliwa + masło
- 1/2 papryki chilli (opcjonalnie)
- orzechy włoskie lub groszek ptysiowy
(sprawdzajcie skład jeśli wybieracie kupny – u nas dzieci uwielbiają taki) - 0,7 litra bulionu
- Wszystkie składniki pokrój w duże kawałki.
- Rozgrzej patelnię z oliwą i masłem i wrzuć cebulę, aby się zeszkliła i dodaj chilli.
Jeśli nie chcesz zbyt ostrej zupy wyjmij papryczkę po minucie. - Dodaj pozostałe warzywa i pruż przez około 10 – 12 minut.
- Zagotuj bulion i wrzuć do niego warzywa. Gotuj przez kilka minut, ale nie rozgotowuj warzyw.
- Blenduj wszystko aż powstanie zupa jarzynowa krem.
- Podawaj z orzechami włoskimi lub groszkiem ptysiowym. Idealnie będzie także smakować z serem feta.
Wierzę, że zakochacie się w tej wersji zupy jak my. Jaka jest Wasza ulubiona zupa?
Sprawdź także koniecznie:
Zupa z cukinii
Zupa brokułowa
5 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie, ugotuję mojemu Jaśkowemu.
Gosia, zupa jest rewelacyjna. Jeśli Jasiek nie lubi ostrzejszych smaków omiń chilli. Można też kombinować z innymi zielonymi warzywami. Pewnie sprawdzi się też dodanie kalarepy lub szpinaku.
Świetny przepis 🙂 chętnie wypróbuję
Przyjemna dla oka i bardzo ciekawie skomponowana, muszę spróbować! 🙂
Zdecydowanie bardziej wolę te, w których warzywa są w całości i chyba jutro zrobię taką na obiad 😉