Kulinarne, Zupy

Zielona zupa jarzynowa dla dzieci

1 marca 2017
zupa jarzynowa

Od kilku dni za oknem słońce i czuć wiosnę w powietrzu. Rano słychać już u nas ptaki, a dziś nawet widziałam lecące gęsi. Nasza zielona zupa jarzynowa idealnie wpisuje się w wiosenne klimaty.

To pyszna zupa jarzynowa, która zachwyca zarówno kolorem, jak i smakiem. Zupy warzywne, zarówno krem, jak i takie z warzywami w kawałkach cieszą się u nas zawsze dużym powodzeniem. Taka forma posiłku to idealne połączenie smaków dla dzieci i dorosłych.

zupa jarzynowa

Zielona zupa jarzynowa

  • brokuł
  • średnia cukinia
  • średnia cebula (idealna będzie cukrowa)
  • 2 – 3 garście jarmużu
  • 1 ziemniak
  • ząbek czosnku
  • oliwa + masło
  • 1/2 papryki chilli (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie lub groszek ptysiowy
    (sprawdzajcie skład jeśli wybieracie kupny – u nas dzieci uwielbiają taki)
  • 0,7 litra bulionu
  1. Wszystkie składniki pokrój w duże kawałki.
  2. Rozgrzej patelnię z oliwą i masłem i wrzuć cebulę, aby się zeszkliła i dodaj chilli.
    Jeśli nie chcesz zbyt ostrej zupy wyjmij papryczkę po minucie.
  3. Dodaj pozostałe warzywa i pruż przez około 10 – 12 minut.
  4. Zagotuj bulion i wrzuć do niego warzywa. Gotuj przez kilka minut, ale nie rozgotowuj warzyw.
  5. Blenduj wszystko aż powstanie zupa jarzynowa krem.
  6. Podawaj z orzechami włoskimi lub groszkiem ptysiowym. Idealnie będzie także smakować z serem feta.

Wierzę, że zakochacie się w tej wersji zupy jak my. Jaka jest Wasza ulubiona zupa?

zupa jarzynowa

zupa jarzynowa

 

Sprawdź także koniecznie:

Zupa z cukinii

Dzień świętego Patryka

Zupa brokułowa

Dzień świętego Patryka

print

POLECANE WPISY