Tym razem pyszna zupa z pora, czyli tzw. porowa wprost od Gordona Ramsaya. Przepis pochodzi z książki „Szef kuchni na każdą porę roku”. Moja rodzina, na czele z Pierworodną, zapałała miłością do tej zupy. Oczywiście w jej przypadku bez grzybów, ale to wcale nie zmniejszyło atrakcyjności smacznej i rozgrzewającej zupy.
Spis treści
Zupa z pora, z szafranem i marynowanymi grzybkami
Składniki na 4 porcje
40 g masła
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 duży ziemniak ok. 300 g, obrany i pokrojony w kostkę
1 duży por (tylko biała i jasnozielona część)
1 średnia posiekana cebula
100 ml wytrawnego białego wina
2 duże szczypty nitek szafranu, rozkruszonych
1 litr bulionu
90 ml tłustej śmietany
ok. 4 czubatych łyżek marynowanych grzybów (w oryginale były kurki, u nas prawdziwki)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzej w dużym rondlu masło razem z oliwą. Dodaj ziemniak, por oraz cebulę. Dokładnie wymieszaj i smaż delikatnie przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wlej wino i pozwól, by odparowało. Wtedy wmieszaj szafran i gotuj kilka sekund. Wlej bulion, zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na najmniejszym ogniu ok 12 – 15 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Zmiksuj całość. Zagotuj i wmieszaj śmietanę. Sprawdź, czy jest odpowiednio doprawiona.
Przed podaniem nałóż do ciepłych misek marynowane grzybki i zalej gorącą zupą. Dla dziecka lub osób, które nie lubią grzybków mogą być grzanki. Też będzie smakować wybornie. To idealna zupa z pora.