255
Ciastka czekoladowe z solą to smak, który zrodził się w mojej głowie po ostatniej rodzinnym weekendzie w Kopalni Soli w Wieliczce. Tam sól jest wszędzie i inspiracje rodzą się na każdym kroku.
Sól i słodycze to fantastyczne połączenie. Sól jest doskonałym składnikiem, który wybija smak danej potrawy. Te ciasteczka mogą być zaskoczeniem zarówno dla dużych, jak i małych pożeraczy ciasteczek.
Ciastka czekoladowe z solą
Składniki na około 40 – 44 ciastka
- 190 g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki soli
- 400 g czekolady 90% – minimum 70% kakao
- 120 g masła
- 4 jajka
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 – 3 łyżki soli gruboziarnistej z Wieliczki
Jak zrobić najlepsze ciasteczka z solą?
- Rozgrzej piekarnik do 170 ° C i przygotuj dwie – trzy blachy do pieczenia wykładając papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą w misce.
- Posiekaną czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej aż będzie gładka. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka, cukier i wanilię utrzyj w misce miksera na puszystą masę. Zmniejsz obroty dodając stopioną masę maślano – czekoladową. Ubijaj przez około minutę.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę.
- Wykładaj łyżeczką masę na blasze. Spłaszcz i posyp grubą solą tworząc około 40 – 44 ciasteczka.
- Piecz przez około 9 – 10 minut
- Wyjmij z piekarnika i posypać łuszczącą się solą. Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez 10 minut na blachach do pieczenia, a następnie przenieś na druciany stojak, aby całkowicie ostygł.