Boże Narodzenie, Ciasta i desery

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami dla Mikołaja

11 grudnia 2017

Dziś wyjątkowy przepis, bo i dla wyjątkowego Gościa. Czekoladowe ciasteczka z bakaliami dla Mikołaja to celebrowanie naszej nowej tradycji. Jako dziecko nigdy nie przygotowywałam ciasteczek i mleka dla Mikołaja. Zmieniło się odkąd mamy własne dzieci, które ten zwyczaj poznały w książkach i od dwóch lat to Pierworodna dopytuje czy mamy gotowe ciasteczka dla Świętego Mikołaja.

Na Mikołajki poczęstowałyśmy Świętego czekoladowymi ciastkami z żurawiną i chyba MU zasmakowały, bo zostawił okruszki. Pierworodna stwierdziła, że w Wigilię koniecznie muszą być także ciastka czekoladowe.

Czekoladowe ciasteczka
z bakaliami dla Mikołaja

Składniki na około 30 sztuk

Przepis pochodzi z magazynu Jamie

  • 225 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 125 g masła pokrojonego w kostkę
  • 200 g cukru muscovado (w oryginalnym przepisie było go 300 g, ale ciastka były dla nas wówczas zbyt słodkie)
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki żytniej (mąka żytnia nadaje głęboki smak tym ciasteczkom)
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 125 g suszonych wiśni
  • 100 g orzechów włoskich pokrojonych (w oryginale pekan)

  1. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do misy wsyp cukier, jajka i dodaj ekstrakt z wanilii. Ucieraj aż masa jajeczna podwoi objętość i nabierze jasnej barwy.
  3. Dodawaj stopniowo, po łyżce, stopioną czekoladę z masłem i zmiksuj do połączenia.
  4. Dodaj do miski przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kardamon, cynamon oraz szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładko.
  5. Dodaj mleko, suszone wiśnie, posiekane orzechy. Wymieszaj dokładnie łyżką i zakryj ciasto folią.
    Odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę, aby ciasto stężało.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C
    Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Nakładaj ciasto po łyżce na jedno ciastko. Pozostawiaj odstępy.
  8. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 9 minut. Wyjmij spłaszcz ciastka i piecz przez kolejne 2 – 3 minuty.
  9. Wyłóż na siatkę drucianą po upieczeniu, aby ostygły.Przechowuj w zamkniętym pojemniku, pod warunkiem, że uda Ci się schować te łakocie.

 

To wspaniała przekąska dla Mikołaja i Jego pomocników ♥

POLECANE WPISY