Ciasta i desery, Kulinarne, Przekąski

Ciastka czekoladowe z solą

17 lipca 2019
ciastka brownie czekoladowe z sola

Ciastka czekoladowe z solą to smak, który zrodził się w mojej głowie po ostatniej rodzinnym weekendzie w Kopalni Soli w Wieliczce. Tam sól jest wszędzie i inspiracje rodzą się na każdym kroku.
Sól i słodycze to fantastyczne połączenie. Sól jest doskonałym składnikiem, który wybija smak danej potrawy. Te ciasteczka mogą być zaskoczeniem zarówno dla dużych, jak i małych pożeraczy ciasteczek.

Ciastka czekoladowe z solą

ciastka brownie z solą, z Wieliczki
ciastka czekoladowe z solą

Składniki na około 40 – 44 ciastka

  • 190 g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 400 g czekolady 90% – minimum 70% kakao
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 – 3 łyżki soli gruboziarnistej z Wieliczki

Jak zrobić najlepsze ciasteczka z solą?

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 ° C i przygotuj dwie – trzy  blachy do pieczenia wykładając papierem do pieczenia.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą w misce. 
  3. Posiekaną czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej aż będzie gładka. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Jajka, cukier i wanilię utrzyj w misce miksera na puszystą masę. Zmniejsz obroty dodając stopioną masę maślano – czekoladową. Ubijaj przez około minutę.
  5. Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę.
  6. Wykładaj łyżeczką masę na blasze. Spłaszcz i posyp grubą solą tworząc około 40 – 44 ciasteczka.
  7. Piecz przez około 9 – 10 minut
  8. Wyjmij z piekarnika i posypać łuszczącą się solą. Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez 10 minut na blachach do pieczenia, a następnie przenieś na druciany stojak, aby całkowicie ostygł.
ciastka czekoladowe z solą

POLECANE WPISY