Ciastka czekoladowe z solą to smak, który zrodził się w mojej głowie po ostatniej rodzinnym weekendzie w Kopalni Soli w Wieliczce. Tam sól jest wszędzie i inspiracje rodzą się na każdym kroku. Sól i słodycze to fantastyczne połączenie. Sól jest doskonałym składnikiem, który wybija smak danej potrawy. Te ciasteczka mogą być zaskoczeniem zarówno dla dużych, jak i małych pożeraczy ciasteczek.
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C i przygotuj dwie – trzy blachy do pieczenia wykładając papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą w misce.
Posiekaną czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej aż będzie gładka. Odstaw do ostygnięcia.
Jajka, cukier i wanilię utrzyj w misce miksera na puszystą masę. Zmniejsz obroty dodając stopioną masę maślano – czekoladową. Ubijaj przez około minutę.
Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę.
Wykładaj łyżeczką masę na blasze. Spłaszcz i posyp grubą solą tworząc około 40 – 44 ciasteczka.
Piecz przez około 9 – 10 minut
Wyjmij z piekarnika i posypać łuszczącą się solą. Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez 10 minut na blachach do pieczenia, a następnie przenieś na druciany stojak, aby całkowicie ostygł.