Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki dyniowe

12 listopada 2014

Cały czas można znaleźć w sklepach, targach, jarmarkach piękne dynie. Kiedyś nie wiedziałam i nie wierzyłam, że to warzywo z którego można wyczarować wiele smakołyków.

Dynia to była zupa dyniowa i dynia w occie, bo taką robiła moja mama. Ja do tej listy dodaję racuchy, babeczki, leczo … i pewnie to jeszcze nie koniec w tym roku 🙂 Co ważne w tym roku wszystko robię z pieczonej dyni i zdecydowanie lepiej smakuje niż z gotowanej.

Babeczki dyniowe

Składniki na 12 babeczek dyniowych

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 mąki pszennej  można 100 g mąki pszennej i 50 g mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • garść orzechów laskowych
  • żurawina lub inne ulubione suszone owoce
  • 3 jajka

 

Babeczki dyniowe

 

W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, soda, gałka muszkatałowa, cynamon, cukier.

W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre: olej, puree z dyni, jajka. Połącz ze składnikami suchymi, krótko wymieszaj, tylko do połączenia. Dodaj orzechy i żurawinę. Wymieszaj.

Ciasto podziel pomiędzy 12 foremek.

Piecz w temperaturze 200ºC przez 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

babeczki dyniowe

 

Smacznego 🙂

To bardzo prosta i pyszna propozycja, która sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jako drugie śniadanie do szkoły czy składnik do lunchboxa. 

POLECANE WPISY