277
Pierogi to danie, na które muszę mieć wenę i zacięcie, żeby stanąć nad stolnicą z wałkiem. Nie zastanawiam się już jak zrobić ciasto na pierogi. Korzystam z przepisu babci Pierworodnej na ciasto i dziś zrobiłam pierogi z mięsem.
Patrząc jak Mała się zajada nie było mi żal czasu spędzonego nad stolnicą. Przy okazji warto znać kilka sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Pierogi to jeden z nich, który sprawdza się idealnie zaraz po babeczkach.
Patrząc jak Mała się zajada nie było mi żal czasu spędzonego nad stolnicą. Przy okazji warto znać kilka sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Pierogi to jeden z nich, który sprawdza się idealnie zaraz po babeczkach.
Spis treści
Jak zrobić ciasto na pierogi z mięsem
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz mięsny
- Mięso – ja na farsz wykorzystałam mięso z rosołu
(2 ćwiartki z kurczaka i ok 400 g tzw. łaty wołowej) - 1 jajko,
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 2 średnie cebule
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie z oliwek z odrobiną masła.
Mięso „przepuść” przez maszynkę.
Wymieszaj mięso z cebulką (cebulę możesz też zmielić dodatkowo w maszynce), dodaj sól pieprz i jajko. Połącz wszystkie składniki na końcu dodaj natkę pietruszki lub inne ulubione zioło. Może być np. oregano lub koper.
Odstaw farsz i możesz zabrać się za przygotowanie ciasta.
Jak zrobić ciasto na pierogi krok po kroku:
1. Przesiej mąkę do miski i dodaj sól.
2. Dodaj jajko i oliwę lub olej, stopniowo wlewaj do mąki wodę, mieszając wszystko łyżką.
3. Połącz wszystkie składniki i wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę.
4. Gnieć ciasto rękami podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z mąką, bo potem ciasto pierogów będzie twarde.
Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z mąką, bo potem ciasto pierogów będzie twarde.
5. Ciasto pokrój na 3 – 4 kawałki.
Weź jeden zacznij rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Pozostałe ciasto na przykryj ściereczką, aby nie obeschło.
Weź jeden zacznij rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Pozostałe ciasto na przykryj ściereczką, aby nie obeschło.
6. Szklanką wycinaj kółka, na środek nakładaj po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi pierogów, układaj je na stolnicy lub blacie. Możesz zlepiać palcami, albo wykorzystać widelec. Przykryj ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
Gotowanie pierogów:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów.
Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jeszcze przez ok 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Wyławiaj łyżką cedzakową i ułóż na tacy zachowując odstępy, aby się nie polepiły.
Pierworodna zajadała się, że ho ho. To samo ciasto wykorzystuję także do innych farszów albo do ravioli
Do naszej – dorosłej wersji – wykorzystałam jeszcze pyszny smalec domowej roboty.
Masz swoje tajemne sposoby na to, jak zrobić ciasto na pierogi z mięsem?
Smacznego 🙂