Sezon truskawkowy w pełni. Nie mogło zabraknąć zatem pysznych słodkości z truskawkami w roli głównej. Dziś do kawy polecam Wam babeczki truskawkowe.
Obok pysznej tarty czekoladowej z truskawkami oraz zwykłego ciasta ucieranego z truskawkami to chyba nasz ulubiony pomysł na te słodkości sezonowe. Mam nadzieję, że Wam także przypadną do gustu. Fajnie je zajadać do kawy lub zabrać ze sobą do pracy w pudełku na małą osłodę.
Babeczki truskawkowe
Składniki na 12 babeczek:
- 60 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonego lnu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- 300 g truskawek, pokrojonych na kawałki
- cukier puder do posypania
Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszaj ze zmielonym lnem.
2. Masło z cukrem utrzyj w mikserze do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawaj pojedyńczo jajka.
3. Ucieraj i dodaj ekstrakt.
4. Dodawaj przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem. Wszystko wymieszaj szpatułką.
5. Ciasto rozłóż do papilotek. Napełnij je prawie do pełna. W babeczki powciskaj truskawki.
6. Babeczki truskawkowe piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
7. Wyjmij i wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego :-).