Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki truskawkowe

3 czerwca 2018
Babeczki truskawkowe

Sezon truskawkowy w pełni. Nie mogło zabraknąć zatem pysznych słodkości z truskawkami w roli głównej. Dziś do kawy polecam Wam babeczki truskawkowe.

Obok pysznej tarty czekoladowej z truskawkami oraz zwykłego ciasta ucieranego z truskawkami to chyba nasz ulubiony pomysł na te słodkości sezonowe. Mam nadzieję, że Wam także przypadną do gustu. Fajnie je zajadać do kawy lub zabrać ze sobą do pracy w pudełku na małą osłodę.

Babeczki truskawkowe

Babeczki truskawkowe

Składniki na 12 babeczek:

  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonego lnu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek, pokrojonych na kawałki
  • cukier puder do posypania

Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszaj ze zmielonym lnem.

2. Masło z cukrem utrzyj w mikserze do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawaj pojedyńczo jajka.

3. Ucieraj i dodaj ekstrakt.

4. Dodawaj przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem. Wszystko wymieszaj szpatułką.

5. Ciasto rozłóż do papilotek. Napełnij je prawie do pełna. W babeczki powciskaj truskawki.

6. Babeczki truskawkowe piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

7. Wyjmij i wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.

Babeczki truskawkowe

Smacznego :-).

print

POLECANE WPISY