Kulinarne

Ucierane ciasto z truskawkami

26 czerwca 2015

Sezon truskawkowy w połowie, jak dziś stwierdził Pan sprzedając kolejną łubiankę truskawek. Na jutro umówiłam się z nim na większą ilość. Mam kilka pomysłów na wekowanie.
Za oknem piękne słońce więc kawa z ciastem truskawkowym na tarasie to doskonałe rozpoczęcie dnia.

Zapraszam Was dziś na proste ucierane ciasto z truskawkami

Ucierane ciasto z truskawkami

Składniki

• 600 g truskawek
• 180 g miękkiego masła
• 100 g cukru trzcinowego
• 3 jajka
• 50 g otrębów żytnich lub pszennych
• 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału
• 50 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania.

Kruszonka

• 80 g mąki z pełnego przemiału
• 30 g masła
• 50 g cukru

Przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, do trochę przestudzonego masła dodaj mąkę, cukier i wymieszaj. Można zagnieść ręką wówczas będzie większa kruszonka.

W misie utrzyj masło z cukrem aż masa będzie puszysta. Dodawaj po jednym jajku, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłóż do przygotowanej formy. Na cieście ułóż owoce i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C. do tzw. suchego patyczka.

 

Ucierane ciasto z truskawkami

 

Ucierane ciasto z truskawkami

Smacznego 🙂

Inne truskawkowe propozycje

Babeczki truskawkowe

Deser z truskawkami i karmelizowaną gruszką

Jeśli lubicie zamykać truskawki w słoikach koniecznie sprawdźcie oryginalne pomysły na dżemy:

Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem i kolendrą

Dżem truskawkowy z lawendą

print

POLECANE WPISY