Aktualna sytuacja zmienia sposób funkcjonowania wielu rodzin. Wiele osób na nowo uczy się korzystać z własnej kuchni, gromadzi zapasy i poszukuje prostych przepisów z wykorzystaniem podstawowych produktów, które większość z nas zgromadziło w ostatnich dniach. Coraz częściej słyszę hasło: mam już zapasy, co dalej, a u innych już działa domowa kuchnia kryzysowa.
Proste umiejętności kulinarne znów są w cenie. Warto nauczyć ich także najmłodszych.
Poniżej znajdziesz gotowe pomysły na to, co ugotować z makaronu, kaszy, ryżu i innych domowych zapasów, co zrobić, gdy zabraknie chleba w domu, a Ty dzielnie trzymasz się postanowienie zostania w domu.
Wczoraj wiele osób pisało do mnie, że jestem szczęściarą, bo potrafię zrobić zapasy, wyczarować w kuchni coś z niczego i zgodnie z ideą zero waste wykorzystam każde resztki.
To nie jest tak, że tak było u mnie zawsze, chociaż czasami się śmieję, że to umiejętność, którą wyssałam z mlekiem matki, którą długo ukrywałam. Takiego gospodarowania i funkcjonowania w kuchni też musiałam się nauczyć. Zresztą w tym bardzo pomaga mi planowanie posiłków, jadłospisów.
Zapasy domowe, czyli co warto mieć w domowej spiżarni
Większość osób robiących zapasy jedzeniowe i sięga po suche produkty, jak kasza, makaron, ryż, płatki, wszelkie strączki (soczewica, ciecierzyca, fasola), mąka. To dobry wybór.
Powyższe produkty mają zazwyczaj długie daty przydatności, ale pamiętajcie, że są to także produkty, które nawet po dacie ważności zazwyczaj można spożyć. Ważne, aby były przechowywane w suchym miejscu.
Obowiązkowo zawsze mam proszek do pieczenia, drożdże (suche drożdże lub zamrożone drożdże świeże), sodę oczyszczoną i różne rodzaje mąk oraz zapas bakalii.
Co jeszcze warto mieć
na zapas?
- pasaty pomidorowe, przeciery warzywne na zupy
- dobre sprawdzone gotowe sosy, u nas to jest np. Pataks, z którego w kilka minut mogę zrobić danie jak z restauracji
- kiszonki
- warzywa w puszkach: ciecierzyca, fasola, kukurydza to idealne bazy do past kanapkowych, dań jednogarnkowych czy sałatek
- tuńczyk w słoiku, w oleju lub oliwie
- warzywa, takie jak: ziemniaki, marchew, bataty, buraki, pietruszka
- jajka
Teraz zatem czas coś z tych zapasów ugotować, aby się nie zmarnowało. Poniżej przepisy sprawdzone i lubiane przez całą rodzinę.
Proste śniadania
Coś na słodko i na wytrawnie. Pyszne owsianki, gofry zero waste ale także warzywne propozycje na pasty do chleba.
Dania z makaronem
Kilka propozycji na dania z makaronu. Czasami wystarczy makaron, oliwa i podsmażona cebulka i juz mamy pyszne danie.
Warto pamiętać, że poniższe propozycje sosów możesz wykorzystać do różnego rodzaju makaronu.
Makaron z kurczakiem w sosie maślanym
Dania z kaszą i ryżem
Kasza wraca do łask i mam wrażenie, że aktualna sytuacja sprzyja przygotowywaniu dań z kaszą.
Dla mnie kasza zawsze dobrze łączy się z pieczonymi warzywami, ziołami i pestkami. czasami wystarczy trochę kaszy, pieczony burak lub marchew i mamy idealne połączenie smaków.
Kurczak curry z soczewicą i ryżem
Co zrobić z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu
Babeczki wytrawne z mięsem, warzywami z rosołu
Posiłki bez mięsa
Jednogarnkowe danie z batatów i soczewicy
Sałatka z kaszy, makreli i jajka
Pieczywo
Nasza domowa kuchnia kryzysowa nie obejdzie się bez pieczywa. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów na chleb, bułki, ale także słodkie wypieki.
Ten czas, gdy zostajemy w domu warto wykorzystać także na planowanie posiłków. Nawet jeśli wydaje Ci się, że to nie dla Ciebie spróbuj i zobaczysz, jak inaczej będzie wyglądało Twoje kulinarne doświadczenie.
Bardzo zachęcam Was do pozostania w domu i spróbowania planowania posiłków, a także zaproszenia dzieci do kuchni. Kuchnia może byc miejscem na prace matematyczne, przyrodnicze, a nawet językowe.