Chłodnik toskański z pieczenią cielęcą jadłam po raz pierwszy podczas warsztatów w studio kulinarnym Electrolux. Połączenie chłodnika z pysznie przygotowanym mięsem zaczęło częściej pojawiać się na naszym rodzinnym stole. To pyszna zupa pomidorowa inaczej 🙂
Dziś zapraszam na chłodnik toskański z pieczenią w kruście z piernika. Co ciekawe, gdy podzieliłam się tym pomysłem z moim mężem stwierdził, że nic ciekawego raczej z tego nie wyjdzie. Kiedy miał okazję spróbować, nie tylko prosił o dokładkę, ale wprost twierdził, że zdecydowanie lepsze połączenie niż dotychczasowe z pistacjami.
Chłodnik toskański z pieczenią
w kruście z piernika
Składniki na chłodnik
- 2,5 – 3 kg słodkich dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra virgin
- garść świeżego oregano
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- Pomidory wstaw do piekarnika na 10 – 15 minut. Jeśli skóra ładnie odchodzi od pomidorów możesz ten etap pominąć. Można też zwyczajnie sparzyć pomidory.
- Obierz pomidory ze skóry i pozbądź się nasion.
- Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojone w kostkę pomidory.
- Zblenduj wszystkie składniki, dodając zioła. Dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia.
Polędwica w kruście z piernika i ziół
Przepis inspirowany przepisem Juliana Karewicza
- 400 g polędwicy cielęcej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 -2 łyżki masła
- pół szklanki orzechów laskowych
- 3 – 4 pierniki „Katarzynki”
- pęczek pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- Natrzyj polędwicę musztardą
- Orzechy, czosnek i pietruszkę zblenduj. Nie rób z tego pasty, zachowaj teksturę, aby składniki były wyczuwalne podczas jedzenia.
- Zmieszaj utarte składniki z masłem i pokruszonymi „Katarzynkami”.
- Podsmaż polędwicę z każdej strony, aby zamknąć możliwość wydostania się soków. Smaż z każdej strony po 20 sekund,
- Obłóż polędwicę cienką i jednolitą warstwą mieszanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie C, z termoobiegiem.
- Piecz, zgodnie z upodobaniem. U nas tym razem była wersja medium to well (60 – 62 stopni C wewnątrz mięsa).
Upieczoną polędwicę podawaj pokrojoną w cienkie plastry wraz z chłodnikiem.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Chłodnik wygląda obłędnie. Uwielbiam wszystko co ma w sobie pomidory, a mięso w połączeniu z piernikiem brzmi intrygująco. Muszę tylko męża namówić do takiego eksperymentu kulinarnego 🙂
Nigdy nie wpadłabym na pomysł połączenia pierników z takim daniem.
Nie mam pojęcia jak smakuje, ale jeśli tak jak wygląda na zdjęciach to robię w ten weekend w ciemno! 🙂 Mam nadzieję, że mój mąż zachowa się podobnie i zje ze smakiem 🙂
Dla mnie to nowość, nie słyszałam, nie jadłam, ale już mam ochotę na wypróbowanie.