W zupie pomidorowej jest coś magicznego. Pomidorowa to dla wielu osób smak dzieciństwa, smak babcinego obiadu czy też zupa, która zawsze poprawia humor. Nasze dzieci mogą jeść pomidorówkę każdego dnia i nie mają dość. Jest jeden warunek – robiona przez mamę i koniecznie z makaronem kokardkami. Sama też lubię pomidorówkę, ale żeby nie było nudno wymyślam różne łączenia smaków. Często robię pomidorową z suszonymi pomidorami, z zielonymi oliwkami czy w sezonie z dodatkiem słodkich truskawek.
Dziś propozycja na chłodne i cieplejsze dni.
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 1 duża czerwona papryka
- 5 – 6 gałązek świeżego oregano
- Pieprz świeżo mielony do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek z chili i czosnkiem
- Umytą paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 30 minut.
2. Po upieczeniu zdejmij skórę i wyjmij pestki ze środka.
3. Wrzuć do bulionu. Dodaj 2 puszki pomidorów bez skórki i łyżkę oliwy (u mnie jest smakowa).
4. Przy użyciu blendera zmiksuj wszystko na gładko.
5. Na koniec dodaj świeże oregano i znów zmiksuj. Użyj pieprzu dla smaku.
6. Zagotuj i podawaj z serem feta lub makaronem.
Smacznego 🙂