Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

by Matczyne Fanaberie

W zupie pomidorowej jest coś magicznego. Pomidorowa to dla wielu osób smak dzieciństwa, smak babcinego obiadu czy też zupa, która zawsze poprawia humor. Nasze dzieci mogą jeść pomidorówkę każdego dnia i nie mają dość. Jest jeden warunek – robiona przez mamę i koniecznie z makaronem kokardkami. Sama też lubię pomidorówkę, ale żeby nie było nudno wymyślam różne łączenia smaków. Często robię pomidorową z suszonymi pomidorami, z zielonymi oliwkami czy w sezonie z dodatkiem słodkich truskawek.

Dziś propozycja na chłodne i cieplejsze dni.

łowicz-zupa-pomidorowa

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 – 6 gałązek świeżego oregano
  • Pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z chili i czosnkiem

zupa pomidorowa

  1. Umytą paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 30 minut.

2. Po upieczeniu zdejmij skórę i wyjmij pestki ze środka.

3. Wrzuć do bulionu. Dodaj 2 puszki pomidorów bez skórki i łyżkę oliwy (u mnie jest smakowa).

4. Przy użyciu blendera zmiksuj wszystko na gładko.

5. Na koniec dodaj świeże oregano i znów zmiksuj. Użyj pieprzu dla smaku.

6. Zagotuj i podawaj z serem feta lub makaronem.

 

zupa z pieczonej papryki i pomidorow

Smacznego 🙂

 

 

 

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

You may also like

Zostaw komentarz