Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Ciastka migdałowe – magiczne księżyce

18 maja 2017
ciastka migdalowe

Dziś mam dla Was ciastka migdałowe na Światowy Dzień Pieczenia. Niestety nasze dzisiejsze plany nie pozwolą na wypieki, ale Was serdecznie zachęcam do przygotowania i upieczenia wspólnie z dziećmi pysznych ciastek migdałowych, zwanych przez nasze dzieci magicznymi rogalikami. 

“Dlaczego magiczne?” – zapytałam
“Nie trzeba zbyt długo czekać, żeby je zjeść mamo” – usłyszałam w odpowiedzi 🙂

Tak właśnie z nimi jest. Proste w wykonaniu, fit, z łatwo dostępnych składników i doskonałe do wypieku z dziećmi.

Ciastka migdałowe – księżyce magiczne

  • 70 g mielonych migdałów
  • 30 g płatków kokosowych
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka lub 3 łyżki śmietany
  • 260 g mąki pszennej
  1. Wszystkie składniki umieść w misie malaksera i zmiksuj przez 3-5 minut, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Jeśli nie dysponujesz takim sprzętem wykorzystaj blender o dużej mocy lub własne dłonie.
  2. Tak przygotowaną masę włóż w woreczek foliowy i schłódź w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku prze 15 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190° C. i przygotuj dużą blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Ze schłodzonej masy odrywaj niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga).
  5. Zroluj dłonią na długość 6-7 cm i delikatnie uformuj półksiężyce.
  6. Ciasteczka ułóż na blasze. Nie urosną, więc mogą być dość blisko siebie.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu osyp cukrem pudrem.

ciastka migdalowe

Inspirację dla tych ciasteczek znalazłam na blogu Elizy – whiteplate.com
U nas nie raz jeszcze zagoszczą na stole. Doskonałe zarówno do kawy, jak i poobiednia przekąska.

print

POLECANE WPISY