Home Kulinarne Ciastka migdałowe – magiczne księżyce

Ciastka migdałowe – magiczne księżyce

by Matczyne Fanaberie

Dziś mam dla Was ciastka migdałowe na Światowy Dzień Pieczenia. Niestety nasze dzisiejsze plany nie pozwolą na wypieki, ale Was serdecznie zachęcam do przygotowania i upieczenia wspólnie z dziećmi pysznych ciastek migdałowych, zwanych przez nasze dzieci magicznymi rogalikami. 

„Dlaczego magiczne?” – zapytałam
„Nie trzeba zbyt długo czekać, żeby je zjeść mamo” – usłyszałam w odpowiedzi 🙂

Tak właśnie z nimi jest. Proste w wykonaniu, fit, z łatwo dostępnych składników i doskonałe do wypieku z dziećmi.

Ciastka migdałowe – księżyce magiczne

  • 70 g mielonych migdałów
  • 30 g płatków kokosowych
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka lub 3 łyżki śmietany
  • 260 g mąki pszennej
  1. Wszystkie składniki umieść w misie malaksera i zmiksuj przez 3-5 minut, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Jeśli nie dysponujesz takim sprzętem wykorzystaj blender o dużej mocy lub własne dłonie.
  2. Tak przygotowaną masę włóż w woreczek foliowy i schłódź w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku prze 15 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190° C. i przygotuj dużą blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Ze schłodzonej masy odrywaj niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga).
  5. Zroluj dłonią na długość 6-7 cm i delikatnie uformuj półksiężyce.
  6. Ciasteczka ułóż na blasze. Nie urosną, więc mogą być dość blisko siebie.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu osyp cukrem pudrem.

ciastka migdalowe

Inspirację dla tych ciasteczek znalazłam na blogu Elizy – whiteplate.com
U nas nie raz jeszcze zagoszczą na stole. Doskonałe zarówno do kawy, jak i poobiednia przekąska.

 

You may also like

7 komentarzy

Kasia Lorenc 18 maja 2017 - 08:50

Pychotka. Chyba w ten weekend je zrobimy ☺

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 18 maja 2017 - 14:22

Kasia, daj znać czy smakowały 🙂

Odpowiedź
Arbuziaki 18 maja 2017 - 09:10

Same zdjęcia już zachęcają- wyglądają obłędnie!

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 18 maja 2017 - 14:21

Dziękuję za miłe słowa, ale gwarantuję, że w smaku są jeszcze lepsze niż na zdjęciach 🙂

Odpowiedź
naszebabelkowo.blogspot.com 18 maja 2017 - 18:30

O kurczę , niczego dzisiaj nie upiekłam – bo nawet nie wiedziałam, że jest takie święto 😉 Pozwól w takim razie, że się napatrzę na Twoje kulinarne dzieła – i najem samym ich widokiem, wyobrażając sobie, jak smakują 🙂

Odpowiedź
Seaside Stories 22 maja 2017 - 15:20

Ciastka i ciasteczka to wspaniała alternatywa dla ciast i tortów 🙂 I bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem właśnie 🙂

Odpowiedź
agatka140 22 maja 2017 - 18:39

super przepis, napewno skorzystam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz