Czekoladowy chlebek bananowy ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami

by Matczyne Fanaberie

Chlebek bananowy pojawił się u nas już w wersji kokosowej z malinami. Wszyscy zawsze twierdzą, że upiekłam ciasto, a nazwa chlebek bananowy to chyba tylko dla zmyłki. Ten przepis pochodzi od zaufanej Szkoły na widelcu. Najpierw mieliśmy okazję spróbować tego wypieku na rodzinnych warsztatach kulinarnych. Po powrocie do domu dzieci poprosiły o ten właśnie wypiek.

Czekoladowy chlebek bananowy ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami

czekoladowy chlebek bananowy

Składniki (8 – 10 porcji):

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki owsianej
  • 1/3 szklanki (45 g) kakao
  • 3 łyżki (60 g) masła orzechowego
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 7 dużych dojrzałych bananów
  • 2 czubate łyżki (60 g) oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady min. 70%
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 90 – 100 g śliwki suszonej
  • 2 jaja 

Przygotowanie:
1. Oba rodzaje mąki przesiej, dodaj kakao, sodę i sól. Wymieszaj suche składniki łyżką.
2. Obierz 5 bananów i rozgnieć widelcem na gładką masę.
Dodaj jaja, olej kokosowy, masło orzechowe i wymieszaj.
3. Suszone śliwki pokrój w cienkie paski.
Czekoladę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mokrych składników razem ze słonecznikiem.
4. Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia składników.
5. Ciasto wylej do keksówki, powierzchnię wyrównj łyżką, a na wierzch ułóż 2 pozostałe banany przekrojone wzdłuż na 3 części. Lekko dociśnij.
6. Piecz w 180°C przez 60 – 75 minut.

chlebek bananowy

W chlebku możesz wykorzystać także inne bakalie. U nas zamiast śliwki pojawiały się już suszone wiśnie, a ziarna słonecznika zastępuję innymi ziarnami. Zawsze wychodzi pysznie.

Koniecznie sprawdźcie, co ta wyjątkowa Szkoła na widelcu piecze jeszcze z dziećmi i dla dzieci.

Smacznego ♥

You may also like

Zostaw komentarz