Home Kulinarne Szafran, mięta i kardamon, brownie z tahini Samar Khanafer

Szafran, mięta i kardamon, brownie z tahini Samar Khanafer

by Matczyne Fanaberie

Brownie to ulubione ciasto mojego męża. Lubię karmić ludzi więc brownie z tahini, z najnowszej książki Samar Khanafer sprawdziłam bez zastanawiania się. To był idealny pomysł.

Brownie z tahini to tylko jeden z wielu fantastycznych przepisów, które znajdziecie w książce Szafran, mięta i kardamon. Tytuł, który zawiera w sobie tyle aromatu jest tylko wstępem do wspaniałej podróży wśród ziół i przypraw w kuchni.

Inne przepisy na brownie znajdziesz TUTAJ

Szafran, mięta i kardamon Samar Khanafer

Książka ta jest mi niezwykle bliska. Tak jak Samar kocham gotować dla najbliższych. Gotowanie to dla mnie sposób na okazywanie miłości.

W książce znajdziesz piękny wstęp z informacjami o domowej spiżarni, o zbiorze i przechowywaniu ziół. Jest też krótka informacja o niezbędnych akcesoriach w domowej kuchni. Samar Khanafer podkreśla i udowadnia, że nie trzeba dużo, aby dobrze gotować.

Warto także skorzystać z przygotowanego kalendarza warzw i owoców sezonowych. W załączniku do książki znajdziesz listę zakupową do każdego przepisu.

Wśród smacznych propozycji potraw znajdziesz podstawowe przepisy, takie jak harrisa, hummus czy kiszone cytryny. Kilka ciekawych propozycji na śniadanie, pasty i sosy, pyszne zupy, sałatki, mięsa, ryby. Dużo pyszności wyczarowanych z warzyw i obłędne desery ♥

Brownie z tahini

Wilgotne, intensywnie czekoladowe, lekko zakalcowate 🙂 Takie jest właśnie prawdziwe brownie.

  • 125 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki pistacji
  • 2 łyzki wody różanej
  • 4 – 5 łyżek pasty tahini
  1. Rozgrzej piekarnik do 205 °C
  2. W kąpieli wodnej roztop masło razem z czekoladą.
  3. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę. Stopniowo wlewaj ciepłą masę maślano – czekoladową. Dodaj wodę różaną.
  4. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodaj orzechy, pistacje i delikatnie zamieszaj.
  5. Przełóż do formy, na wierzchu wyłóż pastę tahini i łyzką lub wykałaczką zrób esy-floresy, aby na wierzchu pojawiła się nieregularna forma.
  6. Piecz przez 10 – 12 minut.

Ja zamiast pistacji dodałam żurawinę i wyszło obłędne 🙂

Brownie z tahinie

Brownie z tahinie

Brownie z tahinie

To tylko jeden z przepisu z książki Samar Khanafer, wydanej przez Wydawnictwo Buchman, która jest idealnym pomysłem na świąteczny prezent. Piękne wydanie, smaczne przepisy, przyciagające fotografie. Idealna książka kulinarna.

You may also like

Zostaw komentarz