Kulinarne

Faworki, chrust, chruściki…

6 lutego 2015
Jak zrobić faworki, chrust, chruściki

Kiedyś zastanawiałam się, jak zrobić faworki, chrust, chruściki. Dziś przygotowuję i szybko znikają.

Polskie faworki, chrust, chruściki,
angielskie “Angel Wings”,
szwedzkie klenäter, a we Włoszech Frappe/Chiacchiere/Cenci

W przeciwieństwie do pączków, z którymi w tym roku debiutowałam, faworki robię co roku.
Zawsze z tego samego przepisu, który kiedyś spisała mi mama.
Zawsze się udają i zawsze szybko znikają. Tak było też tym razem.
W przyszłym tygodniu znów będę wałkować ciasto na faworki 🙂 

Jak zrobić faworki, chrust, chruściki

Faworki – składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka wódki lub octu
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (odrobina na końcu łyżeczki)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania chrustów

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia, żółtka jaj, śmietanę, wódkę i wszystko wymieszaj.

Następnie dokładnie zagnieć ciasto. Wygniatanie można zakończyć, gdy na przekroju ciasta nie będzie już smug.
Ciasto będzie jednolite.

Rozwałkuj bardzo cienko ciasto na faworki,  a następnie pokrój radełkiem lub nożem na pasy o szerokości 4 cm i długości 15 cm. (Oczywiście jak się chce, aby wszystkie faworki były idealne). Przetnij każdy kawałek na środku i przewlec jeden koniec.

Usmaż, a po odsączeniu posyp cukrem pudrem.

Jak zrobić faworki, chrust, chruściki

Smacznego 🙂

 

Zobacz także:

Pączki z powidłami

POLECANE WPISY