Boże Narodzenie, Kulinarne, Obiady

Jak przygotować pierś z kaczki z sosem pomarańczowo-imbirowym

6 lutego 2014

Uwielbiam kaczkę. Trochę jednak mi zajęło zanim dowiedziałam się jak przygotować pierś z kaczki. Mięso z kaczki to jeden z moich smaków z dzieciństwa i chętnie do niego wracam. Wszyscy zajdamy chętnie pierś z kaczki z malinami, a także z sosem pomarańczowo – imbirowym.

Babcia Pierworodnej potrafi przygotować najcudowniejszą nadziewaną kaczkę, na której myśl aż się rozpływam.
Z dzieciństwa pamiętam też czarninę (tzw. czarną polewkę) i kaczkę pieczoną w majeranku.
Nie odważyłam się jeszcze zmierzyć ze smakołykami z dzieciństwa jednak kaczka często gości na naszym stole w postali filetów.
Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z Kwestii smaku.
Pierś kaczki z sosem pomarańczowo-imbirowym (dla 3 – 4 osób)

  • 2 – 3 piersi kaczki ze skórą (świeże lub mrożone)
  • ryż długoziarnisty (2 torebki na 4 osoby)
Sos pomarańczowo-imbirowy:
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 szklanka soku pomarańczowego z miąższem
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynek królewskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki suszonego estragonu

Jak przygotować pierś z kaczki?

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C i przygotuj piersi z kaczki. Skórę piersi ponacinaj na krzyż aż do mięsa.
Ułóż piersi kaczki skórką do dołu na zimnej patelni.

Wytop tłuszcz i smaż aż skórka będzie złota. Następnie przełóż piersi na drugą stronę i smaż przez 1 minutę.

Piersi już żegnają się z patelnią i trzeba je ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i wstawić do piekarnika (zlej tłuszcz z patelni do miseczki, patelni nie myj). Mięso piecz ok. 15 minut w piekarniku – jeśli chcesz uzyskać średnio wysmażone mięsko 15 minut lub 18 minut, jeżeli mięso ma być dobrze wysmażone.

Po tym czasie wyjmij piersi na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka minut.
Kiedy mięso „odpocznie” pokrój je na cienkie i ukośne plasterki. Podczas, gdy mięso odpoczywa (przed pokrojeniem) przygotuj sos pomarańczowo – imbirowy.

Sos pomarańczowo-imbirowy:

Do miski włóż wszystkie składniki sosu, na dno miski wsypując rodzynki i estragon, tak aby moczyły się w soku. Odstaw do czasu, gdy kaczka będzie gotowa.
Soki, które wypłynęły z mięsa wlej na patelnię po kaczce, dodaj wino i gotuj na większym ogniu aż płyn prawie całkowicie się zredukuje. Gdy na patelni pozostanie około 1 łyżki gęstego płynu, dodaj wszystkie składniki sosu pomarańczowego wymieszane w miseczce i zagotuj.
Po kilkunastu sekundach gotowania odstaw patelnię z ognia (sos powinien trochę zgęstnieć).

Ułóż wraz z ryżem na talerzach.

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY