Kulinarne, Mama

Jedzenie pełne miłości. Afrodyzjaki w kuchni

8 marca 2018

Jedzenie jest nieodłącznym elementem naszego życia. Przewija się przez każdy jego etap, jest z nami od urodzenia aż do końca. Od wieków jedzenie jest także sprzymierzeńcem kochanków. Nie bez powodu tak popularne jest powiedzenie “przez  żołądek do serca”.

Jedzenie lepiej smakuje w towarzystwie niż jedzone samotnie. Zazwyczaj jestem zwolennikiem jedzenia przy wspólnym stole. Są jednak małe wyjątki…

afrodyzjaki w kuchni

W ostatni poniedziałek miałam okazję, wspólnie z blogerkami z grupy MORNING GLORY, uczestniczyć w warsztatach Love and Food Pairing.
Warsztaty  były prowadzone przez Anię Laskowską, seksuolożkę Patrycję Wonatowską z Instytutu Pozytywnej Seksualności i Szefową Kuchni z Lawendowego Domu – Małgosię Winkowską. 

lawendowy dom

Love and Food Pairing 

To sztuka kulinarna polegająca na łączeniu odpowiednich składników jedzenia tak, aby lepiej i mocniej wpływało na nasze zmysły i pobudzało je podgrzewając atmosferę w związku

Patrycja Wonatowska przypomniała nam historię Afrodyty i przytoczyła kilka ciekawostek związanych z wykorzystaniem afrodyzjaków w kuchni. Sama nazwa afrodyzjak pochodzi od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty, która wg mitów, wyłoniła się z morskiej piany i była uważana także za boginię pożądania, płodności i piękna.

afrodyzjaki w kuchni

afrodyzjaki w kuchni

Co to są afrodyzjaki?

Afrodyzjaki to środki pobudzające pożądanie seksualne u kobiet i mężczyzn. Ich zadaniem jest oddziaływanie na różne zmysły równocześnie, np. dotyk, węch, smak.

Ze względu na cel działania,
afrodyzjaki można podzielić na dwie grupy:
Afrodyzjakami określa się środki, zwykle o charakterze magicznym, często tzw. napoje miłosne, mające spowodować zakochanie się lub ukierunkowany pociąg seksualny, dawniej nazywane lubczykami.
Afrodyzjakami nazywa się też substancje mające zwiększyć możliwości seksualne, najczęściej przez pobudzenie (lub poprawienie) erekcji prącia u mężczyzn lub pobudzenie seksualne u kobiet, niekoniecznie powiązane z miłością. ¹

Po interesującej dawce wiedzy przystąpiłyśmy do przygotowania pysznej Sałatki Afrodyty pod czujnym okiem Małgosi Winkowskiej.

sałatka afrodyty

To wspaniałe połączenie smaków do zaserwowania zaraz po przygotowaniu.
Samo przygotowanie sałatki zajmie około 20 – 30 minut.

sałatka afrodyty

Po zachwytach nad sałatką Ania, przy pomocy sprzętu Blaupunkt,  przygotowała dla nas dwa zdrowe i smaczne smoothies.

blender blaupunkt

Uwielbiam zielone koktajle i koktajl ze szpinakiem to zdecydowanie mój faworyt.

blender blaupunkt

Moje serce skradło jeszcze jedno danie, a mianowicie tarta z kozim serem i miętą. Uwielbiam takie połączenia smaków, a mięta to stały bywalec w naszej kuchni. Uwielbiam jej smak np. w pierogach ruskich.

Mięta to doskonałe zioło  wspomagające budzenie ukrytych zmysłów.

tarta z kozim serem

Grupa MORNING GLORY

to osoby, które tak jak ja cenią dobrą kuchnię i zdrowy styl życia. Warto poznać ich blogi 🙂

Ania z bloga okiemmamy.pl

Angelina z bloga dietolog.pl

Iza z bloga smacznapyza.blogspot.com

Eliza z bloga kuchennybalagan.pl

Ania z bloga dietetyczniesiostro.blogspot.com

Dorota z bloga oneginetatopa.blogspot.com

Izabela z bloga fitfighterka.pl

Laura instagramerka instagram.com/lauraoseka

Organizatorzy i partnerzy Food&Love Pairing

Instytut Pozytywnej Seksualności – miejsce, w którym grupa ekspertów rozwija ruch Pozytywnej Seksualności.

Lawendowy Dom Grażyny Winkowskiej – niewielkie bistro na warszawskim Mokotowie przepełnione dobrą atmosferą i smacznym jedzeniem z kuchni Polski i Francji.

Fundacja Jestem w drodze – Inicjatywa tworząca działania wspierające zdrowy styl życia.

Blaupunkt oraz Food Forum.

POLECANE WPISY