Jedzenie jest nieodłącznym elementem naszego życia. Przewija się przez każdy jego etap, jest z nami od urodzenia aż do końca. Od wieków jedzenie jest także sprzymierzeńcem kochanków. Nie bez powodu tak popularne jest powiedzenie „przez żołądek do serca”.
Jedzenie lepiej smakuje w towarzystwie niż jedzone samotnie. Zazwyczaj jestem zwolennikiem jedzenia przy wspólnym stole. Są jednak małe wyjątki…
W ostatni poniedziałek miałam okazję, wspólnie z blogerkami z grupy MORNING GLORY, uczestniczyć w warsztatach Love and Food Pairing.
Warsztaty były prowadzone przez Anię Laskowską, seksuolożkę Patrycję Wonatowską z Instytutu Pozytywnej Seksualności i Szefową Kuchni z Lawendowego Domu – Małgosię Winkowską.
Love and Food Pairing
To sztuka kulinarna polegająca na łączeniu odpowiednich składników jedzenia tak, aby lepiej i mocniej wpływało na nasze zmysły i pobudzało je podgrzewając atmosferę w związku
Patrycja Wonatowska przypomniała nam historię Afrodyty i przytoczyła kilka ciekawostek związanych z wykorzystaniem afrodyzjaków w kuchni. Sama nazwa afrodyzjak pochodzi od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty, która wg mitów, wyłoniła się z morskiej piany i była uważana także za boginię pożądania, płodności i piękna.
Co to są afrodyzjaki?
Afrodyzjaki to środki pobudzające pożądanie seksualne u kobiet i mężczyzn. Ich zadaniem jest oddziaływanie na różne zmysły równocześnie, np. dotyk, węch, smak.
Ze względu na cel działania,
afrodyzjaki można podzielić na dwie grupy:
Afrodyzjakami określa się środki, zwykle o charakterze magicznym, często tzw. napoje miłosne, mające spowodować zakochanie się lub ukierunkowany pociąg seksualny, dawniej nazywane lubczykami.
Afrodyzjakami nazywa się też substancje mające zwiększyć możliwości seksualne, najczęściej przez pobudzenie (lub poprawienie) erekcji prącia u mężczyzn lub pobudzenie seksualne u kobiet, niekoniecznie powiązane z miłością. ¹
Po interesującej dawce wiedzy przystąpiłyśmy do przygotowania pysznej Sałatki Afrodyty pod czujnym okiem Małgosi Winkowskiej.
To wspaniałe połączenie smaków do zaserwowania zaraz po przygotowaniu.
Samo przygotowanie sałatki zajmie około 20 – 30 minut.
Po zachwytach nad sałatką Ania, przy pomocy sprzętu Blaupunkt, przygotowała dla nas dwa zdrowe i smaczne smoothies.
Uwielbiam zielone koktajle i koktajl ze szpinakiem to zdecydowanie mój faworyt.
Moje serce skradło jeszcze jedno danie, a mianowicie tarta z kozim serem i miętą. Uwielbiam takie połączenia smaków, a mięta to stały bywalec w naszej kuchni. Uwielbiam jej smak np. w pierogach ruskich.
Mięta to doskonałe zioło wspomagające budzenie ukrytych zmysłów.
10 komentarzy
Ale cudne te krewety <3
i jakie smaczne 🙂
fajnie było i miło spotkać się w przyjaznym gronie 🙂
A ja za bardzo nie przepadam za krewetkami akurat
Gosiu to było wspaniałe spotkanie. Żałuję, i to bardzo że musiałam zrezygnować z przyjazdu do Warszawy.
A ja żałuję, że nawet o nim nie wiedziałam 🙁 Toż to moje ulubione tematy.
O tak, zielony koktajl był pyszny, a sałatkę mam ochotę powtórzyć w domu 🙂 Do miłego zobaczenia!
Fantastyczne afrodyzjaki. Znam, używam, uwielbiam 😉
Żałuję tylko, że nie wiedziałam o tych warsztatach.
Super było razem gotować:) i rozmawiać też! do zobaczenia kolejnym razem 🙂
Fantastyczne spotkanie! 🙂 Z niecierpliwością czekam na kolejne. Do zobaczenia! 🙂