Kulinarne, Zupy

Krem z pieczonego buraka

20 października 2016

Dziś pieczony burak w roli głównej. Zupa z buraków, czyli tzw. buraczkowa to moje idealne wspomnienie z dzieciństwa.
Moja mama gotuje najlepszą zupę buraczkową pod słońcem. W przepisie nie ma nic wymyślnego, ot przepis jak wiele innych, z których korzystają nasze mamy. Oparty na naturalnych składnikach, bez kostek rosołowych i buraczków z proszku. Warzywa z własnego ogródka.

Próbowałam zrobić taką zupę, ale wychodzi zupełnie nie to, chociaż też dobra. Odpuściłam i gotuję pyszne zupy z buraka pieczonego 🙂 Cała rodzina się zachwyca, a dzieci proszę o dokładkę. Pieczony burak jest idealny do zup krem. 

zupa z buraków

Pieczony burak w zupie,
czyli zupa buraczkowa z pieczonego buraka

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 3 – 4 średnie marchewki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka pieprzu zmłotkowanego
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Kawałek świeżego imbiru ok. 2 – 3 cm
  • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego (dla dzieci możesz zastąpić sokiem z cytryny)
  • Orzechy włoskie – około 50 – 80 g

zupa krem z buraka

1. Obrane buraki i marchew wymieszaj z oliwą, młotkowanym pieprzem i wstaw w foli do piekarnika na około 2 godziny w temperaturze 120 stopni C.

2. Upieczone warzywa zalej bulionem. Dodaj imbir starty na drobnej tarce, zmielone orzechy włoskie i ocet winny.

3. Zblenduj wszystko i zagotuj.

4. Podawaj z orzechami włoskimi lub łyżką śmietany.

Smacznego 🙂

 

 

print

POLECANE WPISY