Home Czytelnia Książki kulinarne 2017

Książki kulinarne 2017

by Matczyne Fanaberie

Od lat książki kulinarne są dla mnie wspaniałym prezentem. Zarówno w ramach prezentu na Święta, jak i każdą inną okazję.

Ostatnie lata czas przed Bożym Narodzeniem obfituje w nowości kulinarne i aż trudno się w tym wszystkim odnaleźć. Oczywiście wiele atrakcyjnych książek kulinarnych znajdziecie także w ciągu roku jednak już od września tych książek jest zdecydowanie więcej.

Książki kulinarne w prezencie
dla wyjątkowych osób

Zapraszam Was do poznania mojej listy dziesięciu cudownych książek kulinarnych, które sprawdzą się idealnie na prezent po choinkę. To kolejne zestawienie książek kulinarnych na blogu, jak co roku, opublikowane przed Świętami.

Wcześniejsze książki kulinarne:

Kulinarne książki pod choinkę 2016

Kulinarne książki pod choinkę

W zestawieniu są propozycje:

  • dla rodziców dbających o żywienie dzieci,
  • dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z zero waste
  • wielbicieli dobrej kuchni z kilku składników
  • autorów z programów TV i blogerów

Przyznam szczerze, że cieszę się iż każda z tych książek jest w moim domu ♥

1. Zielone koktajle dla mam i dla dzieci 

„Brakuje Ci pomysłów na urozmaicenie codziennych koktajli? Po przeczytaniu tej książki stwierdzisz, że tak naprawdę ogranicza cię tylko wyobraźnia, a pomysłów na różnorodna smaki nie zabrani ci już nigdy.”

Piękne, profesjonalne zdjęcia, kolorowa oprawa i apetyczne przepisy. Wspaniały poradnik dla każdego rodzica dbającego o żywienie dzieci i całej rodziny.  Autorzy przygotowali wspaniałe propozycje koktajli na różne okoliczności, za każdym razem pokazując taki sposób podania, że trudno się oprzeć.

koktajle dla dzieci książki kulinarne prezent pod choinkę

2. U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt

Wydawnictwo Publicat zaktualizowało bardzo fajną książkę, która jest połączeniem książki kucharskiej i poradnika nie tylko dla młodych mam. Każdy rodzic znajdzie coś dla siebie.

Warto jednak pamiętać, że pomimo, że w książce znajdziecie informacje o daniach od 4 miesiąca, zgodnie z aktualnymi wytycznymi żywienia dzieci rozszerzanie diety dziecka należy rozpocząć po 6 miesiącu życia.

Książki o żywieniu dzieci

3. Tomasz Jakubiak – Z miłości do lokalności 

Autora tej uroczej publikacji wydawnictwa Edipress znałam głównie z programów telewizyjnych i warsztatów kulinarnych. Książka jest kolejnym potwierdzeniem kunsztu, wiedzy i zamiłowania do dobrego jedzenia.

Tomasz Jakubiak przeplata swoje propozycje dań opowiadaniami dotyczącymi historii ważnych, a wcale nie tak znanych producentów.

Książka została podzielona na 5 głównych działów, w których każdy znajdzie coś smacznego i wyjątkowego dla siebie:
1. Zupy
2. Dania główne i mięsne
3. Dania wegetariańskie
4. Dania z ryb
5. Kanapki, przekąski, sałatki

książki kulinarne Tomasz Jakubiak

4. Kinga Paruzel – Dieta ze smakiem. 100 fit przepisów

Zdjęcia autorki zachwycają mnie od dawna. W książce znajdziecie wiele wspaniałych, sprawdzonych i zdrowych przepisów dla każdego. Okazuje się, że każde danie może mieć zdecydowanie lżejszą wersję, a czasami zdecydowanie lepszą w smaku.

Dla mnie książka pełna inspiracji, bo każdego dnia szukam zdrowych przekąsek dla każdego z nas.

książki kulinarne kinga paruzel

5. Amy Korst – Styl życia. Zero Waste Śmieć mniej, żyj lepiej

Nie jest to typowa książka kulinarna. To prawdziwa biblia stylu życia w zgodzie z naturą.
Autorka opanowała do perfekcji bezśmieciowy styl życia i tą wiedzą dzieli się ze swoimi czytelnikami. Ideę zero waste wdraża w każdym aspekcie życia i proponuje trzy poziomy zaangażowania: początkujący,średni i zaawansowany.

To duża dawka wiedzy o oszczędzaniu, recyklingu, życiu bez zbędnych przedmiotów i bez chemii.

 

książki o zero waste amy korst

6. Jamie Olivier – 5 składników

Książki Jamiego kupuję w ciemno. Czekam na każdą nową publikację w Polsce, jak dziecko na Boże Narodzenie i w dniu premiery kupuję. Tym razem także to był trafny wybór.

Autor proponuje wspaniałe, smaczne i wartościowe dania z 5 składników.

książki kulinarne Jamie Olivier 5 składników

7. Patrycja Dolecka – Trufla. Same dobre rzeczy

Jedno z dwóch największych zaskoczeń w tym zestawieniu.

Książka Patrycji Doleckiej jest wyjątkowa. Trufla. Same dobre rzeczy przyciąga do siebie minimalistyczną i stylową okładką. Zdjęcia są wykonane przez samą autorkę, co dodatkowo dodaje książce autentyczności. Pełna ciepła, miłości, wspomnień z dzieciństwa i przywoływania dobrych duchów. Znajdziecie w niej ogrom smacznego kawałka polskiej kuchni.

Po spotkaniu autorskim zorganizowanym przez wydawnictwo Buchmann mogę stwierdzić, że książka jest jak jej autorka. Przyciąga do siebie w magiczny sposób, a przepisy to nie tylko przepisy. Ta książka to historia życia z dobrym jedzeniem w tle.

książki kulinarne trufla Patrycja Dolecka

8. Nigel Slater – Jedz. Mała księga wielkich dań

Co pisze wydawca o tej małej w formie, ale wielkiej w zawartości książce?

„Jedz. Mała księga szybkich dań” to niezastąpiony zbiór przepisów, z których możemy korzystać na co dzień. Ten gruby tomik w miękkiej oprawie zawiera 600 pomysłów na codzienne posiłki. Mnóstwo wspaniałych, prostych przepisów w praktycznym wydaniu, do których zawsze można sięgnąć i znaleźć dla siebie coś dobrego. Zwięzły tekst poprzedza krótka lista produktów, a na stronie obok autor zamieszcza dodatkowe propozycje i pomysły, zostawiając trochę miejsca na notatki.

Książka zdecydowanie do czytania, a nie oglądania. Kolejny autor, który udowadnia, że nie trzeba pół spożywczaka w domu, aby dobrze jeść.

książki kulinarne jedz Nigel Slater

9. Zuza Zak – Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

Nie spotkałam jeszcze takiej książki. Zazwyczaj książki kulinarne są wydawane w danym kraju, skąd pochodzi autor i zazwyczaj o kuchni tego właśnie kraju, a potem tłumaczona jest na inne języki.

Tym razem jest inaczej. Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie to książka, którą autorka przygotowała na rynek angielski. Znajdziecie w niej nie tylko przepisy, które odwołują się do dzieciństwa, ale wiele wspomnień oraz inspirujących opowieści.

Autorka książki wyjechała do Wielkiej Brytanii, jednak nie zapomniała smaków dzieciństwa, które kojarzą jej się z kochanymi babciami, mamą, krajem, do którego wraca w kulinarnej podróży.

Warto podkreślić, że książka jest pięknie wydana. Twarda oprawa, grube kartki i kolorowe zdjęcia dań to zdecydowanie atuty książki, któa będzie doskonałym prezentem dla bliskiej osoby w kraju, jak i mieszkającą za granicą.

książki kulinarne polska kuchnia zuza zak

10. Marieta Marecka ABC gotowania 3

To kolejna już książka Mariety Mareckiej z prostymi przepisami krok po kroku. Tym razem autorka prezentuje wiele smakowitych przepisów z nutką szaleństwa, jak np. chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem, zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny czy winne owoce z bezami i lodami.

Pośród przepisów znajdziecie też sporo klasyki podanej w nowej odsłonie.

Seria książek ABC gotowania jest idealna dla tych, którzy chcą zacząć swoją przygodę w kuchni, ale jednocześnie marzą, by rozwijać swój warsztat kulinarny. Z każdym tomem przepisy stają się coraz bardziej interesujące i inspirujące.

książki kulinarne abc gotowania marieta marecka

Wybrałam tylko dziesięć książek i nie było to łatwe, bo już podczas ich czytania i pisania o nich docierały do mnie kolejne, które są warte uwagi i po które na pewno warto sięgnąć.

Macie swoje ulubione książki kulinarne z tego roku? Może któraś z prezentowanych powyżej przypadła Wam do gustu?

 

You may also like

2 komentarze

Gosiaczek 11 grudnia 2017 - 12:25

Świetny pomysł dla mojej siostry 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 12 grudnia 2017 - 19:09

Jest z czego wybierać 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz