Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Szybki i prosty mazurek z orzechami

30 marca 2018

Dziś przepis na szybki i prosty mazurek z KUKBUKa. Jeśli lubicie orzechy to na pewno Wam to zasmakuje. U nas gości już kolejny rok i wiem, że za rok znów go zrobimy.
Spód można przygotować dzień wcześniej. Orzechy do mazurka wybierasz jakie lubisz. Ważne, aby wybierać bakalie dobrej jakości.

Orzechy są doskonałe w połączeniu z masą czekoladową i domową polewą karmelową.

Spróbujcie sami 😀

Szybki i prosty mazurek z czekoladą i orzechami

szybki i prosty mazurek

Spód: 
– 1 szklanka mielonych migdałów
– 2 łyżki cukru
– 1 szklanka mąki
– 120 g masła
– 1 jajko

Masa czekoladowa:
– 170 g czekolady
– 80 ml śmietanki 30%
– 3 szklanki orzechów (włoskie, pistacje, laskowe, ziemne, nerkowce, migdały)

Polewa karmelowa:
– 1 szklanka cukru
– 50 g masła
– 150 ml śmietany
Krok po kroku 🙂 

1. Przygotuj kwadratową blaszkę – wyłóż ją papierem do pieczenia.

2. Spód: wszystkie składniki sypkie mieszamy dodajemy masło oraz jajko i zagniatamy.

3. Wylepiamy blachę ciastem, nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny.

4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut – aż ciasto się ładnie zarumieni.

5. Kruszymy czekoladę na drobne kawałeczki i wsypujemy do miski.

6. Śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

7. Pokruszoną czekoladę zalewamy śmietanką. Czekamy pół minuty – mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.

8. Wylewamy na upieczony spód, następnie na masie czekoladowej układamy orzechy.
U nas jest to mieszanka: orzechy pini, migdały, orzechy arachidowe, orzechy włoskie, nerkowca oraz orzechy brazylijskie.

 

szybki i prosty mazurek

 

Czas na polewę karmelową 🙂 Bez której to ciasto nie byłoby takie cudne. 

9. Cukier wsypujemy do garnuszka, stawiamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia. Absolutnie nie mieszamy łyżką. Czekamy aż osiągnie piękny intensywny złoty kolor. Wówczas zdejmujemy z ognia.

10. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

11. Mieszając wlewamy śmietanę i znów stawiamy na ogniu.

12. Kiedy wszystkie składniki się połączą i powstanie karmel wylewamy na orzechy.

Umieszczamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, a potem zostaje tylko zajadanie się tym pysznym mazurkiem pełnym orzechów.

 

szybki i prosty mazurek

szybki i prosty mazurek

 

Smacznego 🙂 

Mazurek bez pieczenia na wafelkowym spodzie

print

POLECANE WPISY