Piernikowe precle to wypiek, którego bym się pewnie nie podjęła gdyby nie wcześniejsze przygody z obwarzankami.
Kiedyś sądziłam, że to wielka sztuka piec takie wypieki – dziś wiem, że nie taki diabeł straszny, a miłość do kulinarnych szaleństw pomaga w najbardziej nieoczekiwanych chwilach 🙂
Przepis, podobnie jak czekoladowe ciasteczka, to wybór Pierworodnej więc trudno było odmówić.
Piernikowe precle – 12 sztuk
- 12 g drożdży instant
- 400 g mąki typu 750
- 100 g mąki typu 500 (u mnie była 550)
- 30 g brązowego cukru
- 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa do natłuszczenia formy
- 30 g sody oczyszczonej (do gotowania)
- 2 łyżki brązowego cukru (do gotowania)
- 1 białko
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego do obtaczania
Do 280 ml letniej wody dodaj drożdże i pozostaw, aby się uaktywniły.
W tym czasie do miski przesiej oba rodzaje mąki. Dodaj cukier, przyprawę do piernika, sól.
Wlej drożdże i wymieszaj aż powstanie ciasto.
Wyrabiaj robotem z hakiem do wyrobu chleba lub ręcznie na stolnicy. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne.
Natłuść miskę odrobiną oliwy i włóż do niej kulę ciasta. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę, aby ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość.
Przygotuj dwie blachy do pieczenia. Wyłóż je papierem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Z każdej części uformuj cienki wałeczek długości ok 35 cm.
Rozłóż wałeczek na blacie i formuj precelki.
Ważne, aby zostawić dość miejsca między dwiema stronami, gdyż ciasto jeszcze urośnie.
Precle ułóż na papierze i przykryte folią lub ściereczką odstaw na 30 – 35 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
Wstaw na ogień garnek z wodą – około 1,5 – 2 litrów. Wsyp sodę oczyszczoną i cukier. Doprowadź do wrzenia.
Na gotującą się wodę wrzucaj precle na około 15 sekund każdy, obracając w czasie gotowania. Wyjmij łyżką cedzakową i układaj na blasze wyłożonej papierem. Gdy wszystkie precle będą już sparzone posmaruj białkiem i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz przez 20 – 25 minut.
Upieczone precle wyłóż na drucianą siatkę, aby ostygły.
Masło rozpuść w rondlu, a na talerzu wymieszaj cukier z cynamonem.
Smaruj masłem precle i obtaczaj w cukrze. Zostaw do całkowitego wystygnięcia, po czym podawaj.
Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.
Smacznego 🙂