Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Piernikowe precle – wydanie specjalne magazynu Jamie

16 grudnia 2015
precle

Piernikowe precle to wypiek, którego bym się pewnie nie podjęła gdyby nie wcześniejsze przygody z obwarzankami.
Kiedyś sądziłam, że to wielka sztuka piec takie wypieki – dziś wiem, że nie taki diabeł straszny, a miłość do kulinarnych szaleństw pomaga w najbardziej nieoczekiwanych chwilach 🙂

Przepis, podobnie jak czekoladowe ciasteczka, to wybór Pierworodnej więc trudno było odmówić. 

Piernikowe precle – 12 sztuk

  • 12 g drożdży instant
  • 400 g mąki typu 750
  • 100 g mąki typu 500 (u mnie była 550)
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa do natłuszczenia formy
  • 30 g sody oczyszczonej (do gotowania)
  • 2 łyżki brązowego cukru (do gotowania)
  • 1 białko
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego do obtaczania

Do 280 ml letniej wody dodaj drożdże i pozostaw, aby się uaktywniły.

W tym czasie do miski przesiej oba rodzaje mąki. Dodaj cukier, przyprawę do piernika, sól.
Wlej drożdże i wymieszaj aż powstanie ciasto.
Wyrabiaj robotem z hakiem do wyrobu chleba lub ręcznie na stolnicy. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne.

Natłuść miskę odrobiną oliwy i włóż do niej kulę ciasta. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę, aby ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość.

Przygotuj dwie blachy do pieczenia. Wyłóż je papierem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Z każdej części uformuj cienki wałeczek długości ok 35 cm.
Rozłóż wałeczek na blacie i formuj precelki.

piernikowe precle jamie oliver

Ważne, aby zostawić dość miejsca między dwiema stronami, gdyż ciasto jeszcze urośnie.

Precle ułóż na papierze i przykryte folią lub ściereczką odstaw na 30 – 35 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.

Wstaw na ogień garnek z wodą – około 1,5 – 2 litrów. Wsyp sodę oczyszczoną i cukier. Doprowadź do wrzenia.

Na gotującą się wodę wrzucaj precle na około 15 sekund każdy, obracając w czasie gotowania. Wyjmij łyżką cedzakową i układaj na blasze wyłożonej papierem. Gdy wszystkie precle będą już sparzone posmaruj białkiem i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz przez 20 – 25 minut.

jamie magazyn po polsku precle

Upieczone precle wyłóż na drucianą siatkę, aby ostygły.

Masło rozpuść w rondlu, a na talerzu wymieszaj cukier z cynamonem.

Smaruj masłem precle i obtaczaj w cukrze. Zostaw do całkowitego wystygnięcia, po czym podawaj.

Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.

precle piernikowe

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY