Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Ciasteczka czekoladowe dla dzieci – wydanie specjalne magazynu Jamie

14 grudnia 2015
Ciasteczka czekoladowe dla dzieci  Jamie olivier

Dziś ciasteczka czekoladowe dla dzieci w wersji na bogato. Na słowo czekolada większość domowników, a także znajomych i przyjaciół reaguje niekłamanym uśmiechem. Zazwyczaj wybieram proste i szybkie przepisy. Tym razem wyboru dokonała Pierworodna przeglądając wspólnie z Juniorem wydanie specjalnej magazynu Jamie, który zagościł w naszym domu.

Ciasteczka są obłędnie czekoladowe i smaczne. 

Ciasteczka czekoladowe dla dzieci Jamie magazyn

Ciasteczka czekoladowe dla dzieci 

Składniki na 14 sztuk ciastek

  • 275 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 100 g cukru muscovado (w oryginale 125 g)
  • 50 g cukru (w oryginale 75 g)
  • 1 duże roztrzepane jajko
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 75 g białej czekolady
  • posypki dekoracyjne

Masa maślana:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g przesianego cukru pudru (w oryginale 150 g)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru muscovado

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz szczyptę soli.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Wymieszaj na gładką masę. Zostaw do ostygnięcia.

W dużej misce roztrzep dwa rodzaje cukru z jajkiem i śmietaną. Wymieszaj z roztopioną czekoladą.

Dodaj suche składniki oraz 5 łyżek wrzątku i wymieszaj na gładką masę.

Na przygotowane blachy wykładaj po 12 równych porcji ciasta na każdą blachę. Zostaw duże odstępy i piecz przez 10 – 12 minut.

Pozostaw do przestygnięcia na blasze, będą miękkie i łamliwe. Przełóż do całkowitego wystygnięcia na kratkę.

Przygotowanie masy maślanej:

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj masło, cukier puder i esencję waniliową na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj do połączenia się składników.

Wykładaj na 12 ciasteczek masę za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki bądź noża. Przykryj pozostałymi ciasteczkami.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Rozpuść składniki polewy w kąpieli wodnej. Przestudź i nakładaj łyżeczką na ciastka.

Dekoruj kolorową posypką i odstaw by polewa stężała.

Ciasteczka czekoladowe dla dzieci Jamie Olivier

 

 

Smacznego 🙂

Inne przepisy Jamie Olivera na blogu:

 

print

POLECANE WPISY