Dziś ciasteczka czekoladowe dla dzieci w wersji na bogato. Na słowo czekolada większość domowników, a także znajomych i przyjaciół reaguje niekłamanym uśmiechem. Zazwyczaj wybieram proste i szybkie przepisy. Tym razem wyboru dokonała Pierworodna przeglądając wspólnie z Juniorem wydanie specjalnej magazynu Jamie, który zagościł w naszym domu.
Ciasteczka są obłędnie czekoladowe i smaczne.
Ciasteczka czekoladowe dla dzieci
Składniki na 14 sztuk ciastek
- 275 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 100 g cukru muscovado (w oryginale 125 g)
- 50 g cukru (w oryginale 75 g)
- 1 duże roztrzepane jajko
- 125 g kwaśnej śmietany
- 75 g białej czekolady
- posypki dekoracyjne
Masa maślana:
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g przesianego cukru pudru (w oryginale 150 g)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru muscovado
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz szczyptę soli.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Wymieszaj na gładką masę. Zostaw do ostygnięcia.
W dużej misce roztrzep dwa rodzaje cukru z jajkiem i śmietaną. Wymieszaj z roztopioną czekoladą.
Dodaj suche składniki oraz 5 łyżek wrzątku i wymieszaj na gładką masę.
Na przygotowane blachy wykładaj po 12 równych porcji ciasta na każdą blachę. Zostaw duże odstępy i piecz przez 10 – 12 minut.
Pozostaw do przestygnięcia na blasze, będą miękkie i łamliwe. Przełóż do całkowitego wystygnięcia na kratkę.
Przygotowanie masy maślanej:
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj masło, cukier puder i esencję waniliową na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj do połączenia się składników.
Wykładaj na 12 ciasteczek masę za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki bądź noża. Przykryj pozostałymi ciasteczkami.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Rozpuść składniki polewy w kąpieli wodnej. Przestudź i nakładaj łyżeczką na ciastka.
Dekoruj kolorową posypką i odstaw by polewa stężała.
Smacznego 🙂
Inne przepisy Jamie Olivera na blogu: