Przepis pochodzi z jednego z odcinków programu „Wyprawy po przyprawy”, w którym Stevie Parle i Emma Grazette starają się dowiedzieć jak najwięcej na temat aromatycznych dodatków, które nadają potrawom niepowtarzalny smak.
To danie zachwyciło kulinarnie zarówno Pierworodną, która obdarzyła mnie komplementem „pychota”, jak i dorosłą część naszej rodziny.
Placki z ricottą i cynamonem
Składniki dla 3 – 4osób:
- 2 jajka
- 250 g sera ricotta
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu. Najlepszy cynamon cejloński 🙂
Przygotowanie:
1.Oddzielić białka od żółtek.
2.Ricottę włożyć do miski, dodać żółtka i wymieszać. Wlać mleko, cały czas mieszając. Wsypać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gęstą, gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.
3.W osobnej misce ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać okrągłym ruchem od dołu.
4.Wrzucić na patelnię masło i cynamon, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Nakładać łyżką porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Usmażyć placuszki z obu stron na złoty kolor, uważając by cynamon się nie spalił.
5.Rozłożyć na talerze i podawać z owocami, polane miodem i posypane cukrem pudrem z cynamonem lub z syropem klonowym.
Smacznego 🙂