Placki z ricottą i cynamonem

by Matczyne Fanaberie
Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, a jeszcze bardziej smaczna.

Przepis pochodzi z jednego z odcinków programu „Wyprawy po przyprawy”, w którym Stevie Parle i Emma Grazette starają się dowiedzieć jak najwięcej na temat aromatycznych dodatków, które nadają potrawom niepowtarzalny smak.

To danie zachwyciło kulinarnie zarówno Pierworodną, która obdarzyła mnie komplementem „pychota”, jak i dorosłą część naszej rodziny. 

Placki z ricottą i cynamonem

Składniki dla 3 – 4osób:

  • 2 jajka
  • 250 g sera ricotta
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu. Najlepszy cynamon cejloński 🙂

Przygotowanie:

1.Oddzielić białka od żółtek.
2.Ricottę włożyć do miski, dodać żółtka i wymieszać. Wlać mleko, cały czas mieszając. Wsypać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gęstą, gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.
3.W osobnej misce ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać okrągłym ruchem od dołu.
4.Wrzucić na patelnię masło i cynamon, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Nakładać łyżką porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Usmażyć placuszki z obu stron na złoty kolor, uważając by cynamon się nie spalił.
5.Rozłożyć na talerze i podawać z owocami, polane miodem i posypane cukrem pudrem z cynamonem lub z syropem klonowym.

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz