Rogale maślane

by Matczyne Fanaberie

Uwielbiam zapach domowych wypieków, które kojarzą mi się z miłością, dobrocią i uśmiechem. Rogale maślane to wypieki, które wspaniale sprawdzają się na leniwe śniadanie, do lunchboxa, czy jako popołudniowa przekąska.

Te rogale nie wymagają wielkich umiejętności i śmiem twierdzić, że wychodzą każdemu. U nas często goszczą w szkolnych lunchboxach. Są doskonałym urozmaiceniem i wielokrotnie ratowały przy braku pieczywa.

LUNCHBOX. Pakuje bo lubie

Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 13 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 7 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.

Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebooku Lunchbox. Pakuję, bo lubię znajdziesz ponad 100 przepisów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.

Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!

W ebookach znajdziesz moją drogę, połączenie wiedzy i praktyki dietetyczki i edukatorki i mamy dwójki dzieci.

Rogale maślane

Składaniki na 8 lub 16 rogali. Możesz także zrobić i upiec mini rogaliki. Standardowo piekę te rogale bez nadzienia, ale można także upiec wersję na słodko bądź wytrawną. Ja uwielbiam je jeszcze ciepłe z masłem. W chwilach zapomnienia dodaję do tego jeszcze miód lub konfiturę pomarańczową.

Dzisiejsza propozycja to przepis Piotra Kucharskiego, z którego korzystam od kilku lat. To jeden z genialnych przepisów, które znajdziecie w książce „Chleb domowa piekarnia”. U nas na drugim miejscu, zaraz po bułkach poznańskich. Uzupełniony po rozmowie z autorem o jajka 🙂


WSKAZÓWKI:

  1. Dla tych, którzy nie mają mleka w proszku – wychodzą także bez mleka.
  2. Mąkę pszenną możesz zamienić na mąkę orkiszową jasną lub owsianą. Przy tej drugiej (w zależności od chłonności mąki) czasami dodaję więcej płynu.
rogale maślane
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • mak lub sezam do posypania

Przepis – jak zrobić najlepsze rogale maślane?

  1. Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz mleko w proszku. Wszystko wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę, sól i roztrzepane 2 jajka i 1 żółtko. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Przełóż na obsypaną maką stolnicę i zagnieć ciasto przez 5 – 6 minut. Zacznij wgniatać masło małymi porcjami, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ten etap możesz wykonać także korzystając z robota. Wszystko do misy i mieszasz hakiem.
  4. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  5. Po wyrośnięciu podziel ciasto na rogale maślane na dwie części. Każdą wyrób na małe bochenki.
  6. Rozwałkuj na okragłe placki o grubości 5 mm i każdy okrąg przekrój na 8 równych części. W oryginalnym przepisie są 4 części i wówczas rogale są zdecydowanie większe.
  7. Zaczynając od podstawy trójkąta zwiń rogale w strone wierzchołka.
rogale maślane

8. Wierzch rogalików posmaruj mlekiem lub białkiem i posyp makiem lub sezamem.
9. Ułóż na blasze obsypanej mąką ziemniaczaną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Odstaw na około 1 godzinę do garownia, czyli ponownego wyrośnięcia ciasta.
11. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i wstaw rogaliki do zaparowanego piekarnika.
12. Piecz przez 20 minut.

rogale maślane
rogale maślane

Idealnie smakują z pysznym domowym dżemem, ulubionym trwarożkiem lub miodem 🙂


Dołącz do społeczności rodziców, którzy pakują szkolne śniadaniówki 🙂

najlepsze [przepisy na lunchbox do szkoły i pracy
rogale maslane 1

You may also like

4 komentarze

Anna 3 września 2024 - 11:55

Dzień dobry, czy wie Pani jak by wyglądał przepis, gdybym chciała zrobić rogaliki z suchych drożdży?

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 5 września 2024 - 15:53

Przy drożdżach suchych przyjmuje się przelicznik, że 25 g drożdży świeżych to 7g drożdży suszonych instant

Odpowiedź
Kasia 5 września 2024 - 15:36

Czy na którymś etapie ciasto można dać do lodówki na przechowanie? Albo czy ostatni etap garowania może trwać 8h? Z rana ciężko wygospodarować tyle czasu więc pytanie czy można zacząc wieczorem a piec rano? Żeby były cieplutkie na śniadanie?

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 5 września 2024 - 15:52

NIe zostawiałam ciasta na noc. Ja piekę wieczorem zazwyczaj. A jeśli chciałabyś żeby były ciepłe na śniadanie to pewnie rano wolałabym wstawić na chwilę do piekarnika

Odpowiedź

Zostaw komentarz