Ciasta i desery, Kulinarne

Tort pavlova z rabarbarem

19 maja 2016
pavlova z rabarbarem

Odkąd nauczyłam się robić bezę mogę ją przygotowywać na okrągło. Dziś pavlova z rabarbarem.
Wiem, że ta bomba kalorii sprawi mi ogrom przyjemności podczas jedzenia i wiem, co jem, bo sama ją przygotowałam. Rabarbar jest aktualnie dostępny wszędzie więc musicie wypróbować ten przepis. Ja korzystałam z rabarbaru z własnego ogródka, bo w tym roku wreszcie mam prawdziwe zbiory rabarbaru 🙂

Przepis jest moją interpretacją propozycji Jamiego Oliviera, którą znalazłam w ostatnim wydaniu polskiej wersji magazynu Jamie.

Tort pavlova z rabarbarem 

Beza

  • 6 dużych białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mus rabarbarowy

  • 600 g rabarbaru
  • 200 ml prosecco
  • Pestki z jednaj laski wanilii
  • 3 – 4 kawałki kandyzowanego imbiru
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 10 g truskawek liofilizowanych (opcjonalnie dla uzyskania głębszego koloru)

 

Krem

  • 250 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Przygotuj dwie blachy wyłożone pergaminem. Na każdym pergaminie narysuj koło o średnicy 20 cm.

W misie miksera ubij na sztywno białka. Cały czas ubijając dodawaj cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną.
Miksuj nadal przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści.

Rozłóż bezę na dwie blachy. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120 stopni C.

Piecz przez około 2 godziny, aż zacznie delikatnie pękać. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w uchylonym piekarniku.

W tym czasie przygotuj rabarbar.

Umyty rabarbar pokrój pod skosem na 2 – 3 cm kawałki i umieść w garnku z grubszym dnem.
Wybieraj czerwone części. Dodaj prosecco, wanilię, imbir i cukier.

Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień. Jak rabarbar zmięknie wyjmij kilka kawałków do dekoracji. Resztę gotuj na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie i odparuje tworząc jednolity mus.
Dodaj truskawki i chwilę jeszcze pogotuj. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem do przełożenia. Ubij śmietanę na sztywno. Nie przestając mieszać dodaj mascarpone i cukier.

Na jedną bezę nałóż kilka łyżek kremu oraz mus rabarbarowy. Przykryj drugą bezą i nałóż kolejną warstwę kremu i musu.
Wyłóż kawałki rabarbaru i udekoruj miętą.

pavlova z rabarbarem

pavlova z rabarbarem

 

Inne przepisy Jamie Olivera na blogu:

print

POLECANE WPISY