Odkąd nauczyłam się robić bezę mogę ją przygotowywać na okrągło. Dziś pavlova z rabarbarem.
Wiem, że ta bomba kalorii sprawi mi ogrom przyjemności podczas jedzenia i wiem, co jem, bo sama ją przygotowałam. Rabarbar jest aktualnie dostępny wszędzie więc musicie wypróbować ten przepis. Ja korzystałam z rabarbaru z własnego ogródka, bo w tym roku wreszcie mam prawdziwe zbiory rabarbaru 🙂
Przepis jest moją interpretacją propozycji Jamiego Oliviera, którą znalazłam w ostatnim wydaniu polskiej wersji magazynu Jamie.
Tort pavlova z rabarbarem
Beza
- 6 dużych białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mus rabarbarowy
- 600 g rabarbaru
- 200 ml prosecco
- Pestki z jednaj laski wanilii
- 3 – 4 kawałki kandyzowanego imbiru
- 250 g cukru trzcinowego
- 10 g truskawek liofilizowanych (opcjonalnie dla uzyskania głębszego koloru)
Krem
- 250 ml śmietany 30 lub 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Przygotuj dwie blachy wyłożone pergaminem. Na każdym pergaminie narysuj koło o średnicy 20 cm.
W misie miksera ubij na sztywno białka. Cały czas ubijając dodawaj cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną.
Miksuj nadal przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści.
Rozłóż bezę na dwie blachy. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120 stopni C.
Piecz przez około 2 godziny, aż zacznie delikatnie pękać. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w uchylonym piekarniku.
W tym czasie przygotuj rabarbar.
Umyty rabarbar pokrój pod skosem na 2 – 3 cm kawałki i umieść w garnku z grubszym dnem.
Wybieraj czerwone części. Dodaj prosecco, wanilię, imbir i cukier.
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień. Jak rabarbar zmięknie wyjmij kilka kawałków do dekoracji. Resztę gotuj na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie i odparuje tworząc jednolity mus.
Dodaj truskawki i chwilę jeszcze pogotuj. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem do przełożenia. Ubij śmietanę na sztywno. Nie przestając mieszać dodaj mascarpone i cukier.
Na jedną bezę nałóż kilka łyżek kremu oraz mus rabarbarowy. Przykryj drugą bezą i nałóż kolejną warstwę kremu i musu.
Wyłóż kawałki rabarbaru i udekoruj miętą.
Inne przepisy Jamie Olivera na blogu: