Home Kulinarne Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo

Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo

by Matczyne Fanaberie
Tuńczyk z makaronem inaczej niż zawsze. Genialne połączenie składników. Tuńczyk w tej postaci gości u nas teraz często.
Gennaro Contaldo jest jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni w Londynie.  Jest powszechnie znany, jako człowiek, który nauczył Jamiego Olivera wszystkiego o kuchni włoskiej. Gennaro, nazywany „kulinarnym wujaszkiem”, jest bardzo związany z projektami Jamiego.
W polskiej wersji magazynu kulinarnego „Jamie” znajdziecie kilka inspirujących przepisów nie tylko na makaron. Właśnie pojawił się pierwszy numer i z niego pochodzi poniższy przepis. Nas zachwycił smakiem i prostotą. Zmieniłam tylko rodzaj makaronu.

Bavette con tonno e rucola
Bavette z tuńczykiem i rukolą – składniki na 4 porcje

  • 320 g makaronu bavette (w oryginalnym przepisie spaghetti)
  • 4 obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
  • 1 pokrojone drobne chili
  • 3 łyżki stołowe oliwy z olwek extra vergine
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili
  • 6 dużych pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • 70 g rukoli
  • 450 g tuńczyka w kawałkach z puszki
  • sok z 2 cytryn
  • parmezan do dekoracji

Ugotuj makaron w dużej ilości słonej wody.

W międzyczasie, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek na patelnię, dodaj pokrojony czosnek i chili oraz pomidorki.
Smaż na średnim ogniu aż czosnek będzie lekko zrumieniony. Zdejmij wówczas patelnię z ognia.

Kiedy makaron będzie al dente, dobrze odsącz i przełóż na patelnię z czosnkiem. Zamieszaj, dodaj rukolę, tuńczyka i pozostałe pomidorki. Dodaj 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili.

Postaw patelnię na bardzo mały ogień. Wymieszaj dokładnie, aby wszystko się dokładnie połączyło.
Zdejmij patelnię z ognia, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj parmezan.

Nakładaj na talerze i natychmiast podawaj.

Smacznego 🙂

makaron z tunczykiem jamie

 

 

Sprawdź koniecznie: 

Jamie – kultowy magazyn kulinarny po polsku…

Spaghetti poveraccio…

Bazyliowe gnudi, czyli włoskie kluski…

Zupa z cukinii

 

 

You may also like

2 komentarze

Karolina 9 września 2015 - 22:21

Też wpadł mi w oko ten makaron. 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 9 września 2015 - 22:22

zrób koniecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz