Leśny mech – ciasto szpinakowe

by Matczyne Fanaberie

Dziś ciasto wyjątkowe – tzw. leśny mech, czyli ciasto szpinakowe. Nigdy się nie podejrzewałam, że warzywa zwyciężą podczas poszukiwań pomysłu na tort urodzinowy. Tak, tak nie pomyliłam się. Składnik przewodni w tegorocznym torcie to nie czekolada, a świeży szpinak.

Efekt końcowy, zarówno wizualny, jak i smakowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Sprawdziłam już to ciasto także w wersji muffinek. Soczysta zieleń aż woła o wiosenne słońce, a truskawki chociaż jeszcze nie smakują jak należy to pasowały tutaj genialnie. 

leśny mech szpinak

Leśny mech

Składniki na ciasto szpinakowe

  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • łyżka suszonej skórki cytrynowej

Zmiksuj szpinak do momentu uzyskania gęstej papki.

Do jednej miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia.

W drugiej misce ubij jajka z cukrem. Ubijaj tak długo aż masa będzie puszysta. Dodaj olej wlewając podczas dalszego ubijania.
Dodaj szpinak, sok, skórkę z cytryny i zmiksuj.

Do masy szpinakowej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia.

Ciasto na leśny mech przelej do tortownicy (średnica 23 cm).

Piecz w temperaturze 165ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta odetnij „górkę”, którą możesz wykorzystać do dekoracji. Pozostałe ciasto podziel na 2 równe blaty.

Masa śmietanowa do ciasta leśny mech

(wszystkie składniki powinny być schłodzone)

  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ubij śmietanę, dodaj mascarpone, cukier, ekstrakt z wanilii i miksuj aż otrzymasz gęsty śmietanowy krem.

Na pierwszy blat wyłóż masę śmietanową, a na nią pokrojone truskawki. Połóż drugi blat.

Na drugi blat znów wyłóż masę śmietanową i posyp pokruszonym ciastem. Udekoruj truskawkami lub granatem.

To co zrobisz dalej to Twoja szaleńcza inwencja twórcza.
Wykorzystałam zarówno wersję z granatem – ciasto wówczas nazywane jest „leśny mech”, a także propozycję Doroty,
od której zaczerpnęłam przepis – wersję z truskawkami.

leśny mech

Szpinak to nie jedyne warzywo, które wykorzystuję do ciast. Serdecznie polecam także ciasto z warzyw korzeniowych oraz brownie z burakami. 

 

 

You may also like

4 komentarze

gin 17 marca 2015 - 22:58

Rewelacyjny tort 🙂

Odpowiedź
Alice 17 marca 2015 - 22:59

Zrobiłam i nawet nie minęła chwila, jak wszystko zniknęło 🙂 Cudowny

Odpowiedź
Zwykła Matka 15 marca 2017 - 11:13

Wygląda nieziemsko!!!! Te kolory, ach, czuć wiosnę! Nigdy nie robiłam ciasta ze szpianku, ale tY mnie chyba poważnie skusiłąś 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 15 marca 2017 - 11:19

Przyznam się, że gdy robiłam je po raz pierwszy miałam pełno wątpliwości. Szpinak i ciasto? Jakoś mi nie pasowało. Okazało się przy konsumpcji, jak bardzo się myliłam.

Odpowiedź

Zostaw komentarz