Dzisiejsze ciasto to opcja – sprawdzamy co mamy w spiżarni. Dzięki temu powtało najlepsze ciasto z gruszkami.
U mnie w koszyku leżały 3 gruszki, które już okres chrupkości miały za sobą, ale nadal były soczyste i słodkie.
Były już mało apetyczne i wówczas przypomniałam sobie, że z bardzo dojrzałego banana często robi się ciasto – dlaczego nie spróbować tego z gruszkami.
Ciasto z gruszkami i orzechami
- 40 g masła
- 170 g drobnego miałkiego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 380 g rozgniecionych dojrzałych gruszek
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g mąki owsianej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- 90 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (z termo obiegiem 160 stopni C)
Przygotuj blaszkę do wypieku ciasta – u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce utrzyj masło z cukrem na lekką puszystą masę, stopniowo dodawaj rozbełtane jajka. Dodaj rozgniecione gruszki i dokładnie zmiksuj wszystkie składniki. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z migdałami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Przełóż ciasto do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka – około godziny.
Po upieczeniu wyłóż do wystygnięcia.
To prosty i smaczny sposób na wykorzystanie gruszek, czy bananów, które nie zachęcają już do samodzielnego zjedzenia. Warto zwrócic uwagę, że czasami wystarczy mały gest, aby jedzenie się nie marnowało. To jeden z kilku smacznych przepisów w nurcie zero waste, któ znajdziesz na blogu 🙂
2 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie (: zapraszam do mnie http://kuchniapszczoly.blogspot.com/
Mmm, smakowicie wygląda 🙂