Ciasta i desery, Kulinarne, Zero Waste

Ciasto z gruszkami i orzechami

10 marca 2015
ciasto z gruszkami

Dzisiejsze ciasto to opcja – sprawdzamy co mamy w spiżarni. Dzięki temu powtało najlepsze ciasto z gruszkami.
U mnie w koszyku leżały 3 gruszki, które już okres chrupkości miały za sobą, ale nadal były soczyste i słodkie.
Były już mało apetyczne i wówczas przypomniałam sobie, że z bardzo dojrzałego banana często robi się ciasto – dlaczego nie spróbować tego z gruszkami. 

 

Ciasto z gruszkami i orzechami

  • 40 g masła
  • 170 g drobnego miałkiego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 380 g rozgniecionych dojrzałych gruszek
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g mąki owsianej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 90 g grubo posiekanych orzechów włoskich

ciasto z gruszkami

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (z termo obiegiem 160 stopni C)

Przygotuj blaszkę do wypieku ciasta – u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia.

W jednej misce utrzyj masło z cukrem na lekką puszystą masę, stopniowo dodawaj rozbełtane jajka. Dodaj rozgniecione gruszki i dokładnie zmiksuj wszystkie składniki. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z migdałami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

Przełóż ciasto do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka – około godziny.
Po upieczeniu wyłóż do wystygnięcia.

To prosty i smaczny sposób na wykorzystanie gruszek, czy bananów, które nie zachęcają już do samodzielnego zjedzenia. Warto zwrócic uwagę, że czasami wystarczy mały gest, aby jedzenie się nie marnowało. To jeden z kilku smacznych przepisów w nurcie zero waste, któ znajdziesz na blogu 🙂

Ryba w cieście francuskim

Zupa krem z brzydkich warzyw

print

POLECANE WPISY