Wigilijna kolacja to ogrom pyszności, które na naszym stole pojawiają się raz do roku. Kiedy w domu pojawiają się dzieci, czasami trzeba zmienić wigilijne dania, aby mogły ich skosztować także najmłodsi. Gdy byłam mała, moja mama zamieniła kluski z makiem i bakaliami na naszą zupę wigilijną dodając mleko. To danie symbolizuje dla mnie kolację wigilijną. Nie karp, czy barszcz z uszkami. Może nie być kapusty z grochem, bądź pierogów z kapustą i grzybami, ale zupa wigilijna jest obowiązkowo. Wigilijne pierogi zmieniliśmy specjalnie z myślą o dzieciach.
Dla naszych dzieci, a także jako propozycję dla dzieci, które niekoniecznie lubią standardowe wigilijne potrawy, przygotuję w tym roku pyszne pierogi z serem i suszonymi morelami. Morele można zastąpić śliwką, żurawiną, czy innymi suszonymi owocami. Ważne, aby było smacznie, bo bakalie są dla dzieci 🙂
Wigilijne pierogi z serem i bakaliami
Ciasto przygotuj według standardowego przepisu.
Farsz wigilijny
- 100 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
- 200 g serka ricotta lub zwykłego sera twarogowego
- Laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- 150 ml śmietany 18% lub 12%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
1. Morele pokrój w kostkę. Odłóż łyżkę moreli, które wykorzystać do posypania dania.
2. Ser wymieszaj z pokrojoną morelą i dodaj ziarna laski wanilii i cukier.
3. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz.
4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów.
5. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jeszcze przez ok 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
6. Wyławiaj łyżką cedzakową i ułóż na tacy zachowując odstępy, aby się nie polepiły.
7. Polewaj podane śmietaną i pokrojonymi morelami.
Sprawdź także pyszne pulpeciki z bakaliami – idealne na Święta.
* Wpis powstał we współpracy z marką Bakalland
8 komentarzy
Wyglądają smakowicie! 🙂
Bardzo apetyczne połączenie 😀 Może kiedyś uda mi się zrobić jeszcze pierogi… wierzę, że znajdę na to czas 🙂
U mojej trójki dzieci pewnie nie przeszłyby te morele (wola jeśli farsz jest gładki) , ale ja jadłabym, jadłabym i jadłabym 🙂 Pycha:)
można zblendować na gładką masę morele i wówczas zrobić farsz na gładko. Też będzie pysznie 🙂
Ciekawa wariacja na temat klasyki. Chętnie wypróbuję u siebie!
W takiej wersji jeszcze nie jedliśmy, a wyglądają apetycznie. Pozdrawiamy!
zatem trzeba spróbować 😀
Niby tylko delikatna zmiana dania wigilijnego i tworzy się nowa tradycja. Super