Home KulinarneBoże Narodzenie Wigilijne pierogi dla dzieci

Wigilijne pierogi dla dzieci

by Matczyne Fanaberie

Wigilijna kolacja to ogrom pyszności, które na naszym stole pojawiają się raz do roku. Kiedy w domu pojawiają się dzieci, czasami trzeba zmienić wigilijne dania, aby mogły ich skosztować także najmłodsi. Gdy byłam mała, moja mama zamieniła kluski z makiem i bakaliami na naszą zupę wigilijną dodając mleko. To danie symbolizuje dla mnie kolację wigilijną. Nie karp, czy barszcz z uszkami. Może nie być kapusty z grochem, bądź pierogów z kapustą i grzybami, ale zupa wigilijna jest obowiązkowo. Wigilijne pierogi zmieniliśmy specjalnie z myślą o dzieciach.

Dla naszych dzieci, a także jako propozycję dla dzieci, które niekoniecznie lubią standardowe wigilijne potrawy, przygotuję w tym roku pyszne pierogi z serem i suszonymi morelami. Morele można zastąpić śliwką, żurawiną, czy innymi suszonymi owocami. Ważne, aby było smacznie, bo bakalie są dla dzieci 🙂

potrawy wigilijne

Wigilijne pierogi z serem i bakaliami

Ciasto przygotuj według standardowego przepisu.

Farsz wigilijny

  • 100 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
  • 200 g serka ricotta lub zwykłego sera twarogowego
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml śmietany 18% lub 12%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

1. Morele pokrój w kostkę. Odłóż łyżkę moreli, które wykorzystać do posypania dania.

2. Ser wymieszaj z pokrojoną morelą i dodaj ziarna laski wanilii i cukier.

3. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz.

4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów.

5. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jeszcze przez ok 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

6. Wyławiaj łyżką cedzakową i ułóż na tacy zachowując odstępy, aby się nie polepiły.

7. Polewaj podane śmietaną i pokrojonymi morelami.

wigilia dla dzieci

pierogi z serem

 

dania wigilijne dla dzieci

 Sprawdź także pyszne pulpeciki z bakaliami – idealne na Święta.

 

 

* Wpis powstał we współpracy z marką Bakalland

You may also like

8 komentarzy

Kantorek Katjuszki 15 grudnia 2016 - 13:13

Wyglądają smakowicie! 🙂

Odpowiedź
Zuzia - Szpinak robi bleee 15 grudnia 2016 - 13:16

Bardzo apetyczne połączenie 😀 Może kiedyś uda mi się zrobić jeszcze pierogi… wierzę, że znajdę na to czas 🙂

Odpowiedź
Alicja 15 grudnia 2016 - 13:16

U mojej trójki dzieci pewnie nie przeszłyby te morele (wola jeśli farsz jest gładki) , ale ja jadłabym, jadłabym i jadłabym 🙂 Pycha:)

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 15 grudnia 2016 - 13:17

można zblendować na gładką masę morele i wówczas zrobić farsz na gładko. Też będzie pysznie 🙂

Odpowiedź
Ryś 15 grudnia 2016 - 13:30

Ciekawa wariacja na temat klasyki. Chętnie wypróbuję u siebie!

Odpowiedź
Guess What 15 grudnia 2016 - 13:30

W takiej wersji jeszcze nie jedliśmy, a wyglądają apetycznie. Pozdrawiamy!

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 15 grudnia 2016 - 13:31

zatem trzeba spróbować 😀

Odpowiedź
Kasia Gosposia 15 grudnia 2016 - 13:32

Niby tylko delikatna zmiana dania wigilijnego i tworzy się nowa tradycja. Super

Odpowiedź

Zostaw komentarz