Dziś idealne brownie z malinami. Zapraszam Was na kolejną odsłonę pysznego ciasta z wykorzystaniem darów lata. Maliny zajadamy w ostatnich tygodniach kilogramami 🙂 Życzę Wam miłego weekendu, a my dziś kolejny dzień spędzimy na muzycznej zabawie na OFF Festivalu 2016. Okazuje się, że z dwójką dzieci też jakoś dajemy radę.
Brownie z malinami i orzechem kalifornijskim
- 140 g masła
- 200 g ciemnej czekolady minimum 70%
- 5 jajek wiejskich
- 120 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g orzechów kalifornijskich (są bardziej maślane w smaku niż włoskie)
- 2 łyżki pestek
- 1,5 szklanki malin
- Dodatkowo kilka malin i jeżyn oraz listków mięty do dekoracji
Do rondelka włóż masło i czekoladę i postaw na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstaw, aby masa przestygła.
W misce rozbij jajka i połącz je z cukrem. Dodaj sól, mąkę i stopniowo dodawaj ostudzoną masę czekoladowo – maślaną.
Wsyp orzechy i pestki i zamieszaj. Na końcu dodaj maliny i delikatnie zamieszaj. Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę wyłożoną papierem.
Piecz w 180 – 185 stopniach C przez około 25 minut w piekarniku z termoobiegiem – ciasto w środku musi pozostać miękkie.
Smacznego 🙂
Lubisz brownie tak jak my? Sprawdź inne przepisy:
- Brownie z burakami i orzechem laskowym
- Brownie malinowo – pistacjowe
- Bananowo – orzechowe
- Brownie z dynią i prażonymi pestkami