1,1K
Te domowe bułki maślane są bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się do słodkich dżemów, past bakaliowych oraz pysznego miodu.
Takie bułki to fantastycznie sprawdzą się także do pudełka na wynos na wycieczkę oraz do szkolnego lunchboxa.
Bułki maślane
- 500 g mąki chlebowej ( 4 szklanki)
- 230 g wody (1 szklanka)
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła (3 łyżki)
- 31 g cukru (2 łyżki)
- 11 g soli (2 łyżeczki)
- 8 g drożdży suchych
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokłądnie wymieszaj. Jeśli korzystasz z robota planatarnego mieszaj na pierwszej prędkości aż składniki się połączą. Potem na 5 minut na drugiej prędkości.
- Tak wymieszane ciasto zostawiamy na godzinę, aby poddać je fermentacji wstępnej.
- Po tym czasie możesz zacząć formować bułeczki.
Z ciasta wyjdzie około 20 – 22 sztuki po 40 g. - Przygotowane bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kolejną godzinę, aby wyrosły i stały się pulchne.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 205 stopni C. Przed włożeniem bułek do pieca posmaruj je roztopionym masłem i piecz przez 15 – 18 minut.
- Kiedy bułki maślane będą już upieczone wyjmij je z pieca na kratkę do studzenia i ponownie posmaruj masłem.
Przepis pochodzi z książki Chleb Jeffreya Hamelmana
Książka powróciła do sprzedaży, co bardzo mnie cieszy, bo to prawdziwa biblia chleba. Dzięki wszelkim wskazówką znajdziesz odpowiedzi na pojawiające się pytania podczas pieczenia chleba, bułek czy innych wypieków.