Ciastka marcepanowe

by Matczyne Fanaberie

Jakaś mania stemplowania mnie dopadła ostatnio. Dziś propozycja na świąteczne ciastka marcepanowe.

Ciastka ze stempli robi się o niebo szybciej niż te wykrawane. Oczywiście uwielbiam te wykrawane ciateczka i na Święta na pewno takie zrobię, ale w codziennych obowiązkach ważne jest żeby choć chwilę mieć na relaks, czyli szaleństwo w kuchni.

Dzisiejsza porcja pysznych ciastek znajduje wielbicieli wśród dzieci i dorosłych. Sprawdźcie koniecznie ♥

Świąteczne ciastka marcepanowe

świąteczne ciasteczka marcepanowe

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (można mieszać rózne rodzaje mąk)
  • 150 g cukru pudru
  • 200 – 250 g masy marcepanowej
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  1. Wszystkie składniki na ciastka marcepanowe łączymy i zagniatamy. Ciasto po wyrobieniu włóż w torebkę foliową i pozwól mu leżakować około 60 minut w lodówce.
  2. Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Podziel ciasto na 30 gramowe kawałki. Uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz, odciśnij stempel.
  4. Do podsypywania używaj cukru pudru. Stempel warto za każdym razem oprószyć cukrem pudrem, aby nie przyklejał się do ciasta.
  5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 – 20 minut.

Wyjmij ciasteczkaka marcepanowe i wystudź na kratce.

ciastka marcepanowe
świąteczne ciastka marcepanowe

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami dla Mikołaja

Ciastka migdałowe – magiczne księżyce

You may also like

Zostaw komentarz