Jakaś mania stemplowania mnie dopadła ostatnio. Dziś propozycja na świąteczne ciastka marcepanowe.
Ciastka ze stempli robi się o niebo szybciej niż te wykrawane. Oczywiście uwielbiam te wykrawane ciateczka i na Święta na pewno takie zrobię, ale w codziennych obowiązkach ważne jest żeby choć chwilę mieć na relaks, czyli szaleństwo w kuchni.
Dzisiejsza porcja pysznych ciastek znajduje wielbicieli wśród dzieci i dorosłych. Sprawdźcie koniecznie ♥
Świąteczne ciastka marcepanowe
Składniki
500 g mąki pszennej (można mieszać rózne rodzaje mąk)
150 g cukru pudru
200 – 250 g masy marcepanowej
300 g masła
2 żółtka
Wszystkie składniki na ciastka marcepanowe łączymy i zagniatamy. Ciasto po wyrobieniu włóż w torebkę foliową i pozwól mu leżakować około 60 minut w lodówce.
Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
Podziel ciasto na 30 gramowe kawałki. Uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz, odciśnij stempel.
Do podsypywania używaj cukru pudru. Stempel warto za każdym razem oprószyć cukrem pudrem, aby nie przyklejał się do ciasta.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 – 20 minut.
Wyjmij ciasteczkaka marcepanowe i wystudź na kratce.