Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Pierniczki

4 grudnia 2016

Uwielbiam domowe pierniczki. Lubię zapach, który unosi się w domu podczas przygotowań i ten aromat który pozostaje w domu na dłużej. Moje pierniki świąteczne zostały przygotowane razem z Marysią wg receptury Jamiego Oliviera, który znalazłam w ostatnim numerze magazynu Jamie.

Dzieci lubią zabawę w wykrawanie ciastek. Nasze dzisiejsze pieczenie było cudowną zabawą, chociaż sama pewnie zrobiłabym to szybciej 🙂 

dobre pierniczki

Pierniczki na Boże Narodzenie

  • 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 50 g mąki razowej żytniej
  • 150 g miodu (u mnie gryczany)
  • 50 g cukru pudru
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki domowej przyprawy do pierników

1. W rondelku umieść miód i masło. Podgrzej do rozpuszczenia. Wystudź.

2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę i przyprawę.

3. Do suchych składników dodaj wystudzone masło z miodem i jajko. Wyrabiaj do powstania gładkiej masy.

4. Zawiń w folię i włóż do lodówki na min. godzinę.

5. Rozwałkuj ciasto między dwoma papierami i wykrawaj foremkami do ciastek odpowiednie wzory.

pierniki domowe

6. Piecz przez 7 – 8 minut w temperaturze 180 °C

7. Po upieczeniu wyłóż na kratkę i wystudź. Przechowuj w zamkniętej puszce.

Jeśli chcesz pierniki przygotować do powieszenia na choince warto przed pieczeniem przygotować dziurki na tasiemkę bądź sznurek.

pierniczki miękkie dla dzieci

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY