Uwielbiam domowe pierniczki. Lubię zapach, który unosi się w domu podczas przygotowań i ten aromat który pozostaje w domu na dłużej. Moje pierniki świąteczne zostały przygotowane razem z Marysią wg receptury Jamiego Oliviera, który znalazłam w ostatnim numerze magazynu Jamie.
Dzieci lubią zabawę w wykrawanie ciastek. Nasze dzisiejsze pieczenie było cudowną zabawą, chociaż sama pewnie zrobiłabym to szybciej 🙂
Pierniczki na Boże Narodzenie
- 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 50 g mąki razowej żytniej
Możesz zrobić te pierniczki także z samej mąki pszennej - 150 g miodu (u mnie gryczany)
- 50 g cukru pudru
- 55 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki domowej przyprawy do pierników
1. W rondelku umieść miód i masło. Podgrzej do rozpuszczenia. Wystudź.
2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę i przyprawę.
3. Do suchych składników dodaj wystudzone masło z miodem i jajko. Wyrabiaj do powstania gładkiej masy.
4. Zawiń w folię i włóż do lodówki na min. godzinę.
5. Rozwałkuj ciasto między dwoma papierami i wykrawaj foremkami do ciastek odpowiednie wzory.
6. Piecz przez 7 – 8 minut w temperaturze 180 °C
7. Po upieczeniu wyłóż na kratkę i wystudź. Przechowuj w zamkniętej puszce.
Jeśli chcesz pierniki przygotować do powieszenia na choince warto przed pieczeniem przygotować dziurki na tasiemkę bądź sznurek.
Smacznego 🙂