Gennaro Contaldo jest jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni w Londynie. Jest powszechnie znany, jako człowiek, który nauczył Jamiego Olivera wszystkiego o kuchni włoskiej. Gennaro, nazywany „kulinarnym wujaszkiem”, jest bardzo związany z projektami Jamiego.
W polskiej wersji magazynu kulinarnego „Jamie” znajdziecie kilka inspirujących przepisów nie tylko na makaron. Właśnie pojawił się pierwszy numer i z niego pochodzi poniższy przepis. Nas zachwycił smakiem i prostotą. Zmieniłam tylko rodzaj makaronu.
Bavette con tonno e rucola
Bavette z tuńczykiem i rukolą – składniki na 4 porcje
- 320 g makaronu bavette (w oryginalnym przepisie spaghetti)
- 4 obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
- 1 pokrojone drobne chili
- 3 łyżki stołowe oliwy z olwek extra vergine
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili
- 6 dużych pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- 70 g rukoli
- 450 g tuńczyka w kawałkach z puszki
- sok z 2 cytryn
- parmezan do dekoracji
Ugotuj makaron w dużej ilości słonej wody.
W międzyczasie, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek na patelnię, dodaj pokrojony czosnek i chili oraz pomidorki.
Smaż na średnim ogniu aż czosnek będzie lekko zrumieniony. Zdejmij wówczas patelnię z ognia.
Kiedy makaron będzie al dente, dobrze odsącz i przełóż na patelnię z czosnkiem. Zamieszaj, dodaj rukolę, tuńczyka i pozostałe pomidorki. Dodaj 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili.
Postaw patelnię na bardzo mały ogień. Wymieszaj dokładnie, aby wszystko się dokładnie połączyło.
Zdejmij patelnię z ognia, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj parmezan.
Nakładaj na talerze i natychmiast podawaj.
Smacznego 🙂
Sprawdź koniecznie:
Jamie – kultowy magazyn kulinarny po polsku…
2 komentarze
Też wpadł mi w oko ten makaron. 🙂
zrób koniecznie 🙂