Dziecko, Kulinarne

Owsiano daktylowe ciastka bezglutenowe

4 marca 2015

Dzi艣 b臋dzie s艂odko i bez wyrzut贸w sumienia 馃檪
Nie stroni臋 od glutenu, a dzi艣 zupe艂nie przypadkiem wysz艂y ciastka bezglutenowe, bogate w b艂onnik.

Przepis zosta艂 przeze mnie zmodyfikowany ze wzgl臋du na to, 偶e korzysta艂am z tego, co mam w domu.
Nie wiem jak oryginalne owsiano 鈥 figowe herbatniki, na kt贸re przepis znajdziecie w w Good Food edycja polska,聽ale moje wysz艂y ob艂臋dne i a偶 mnie kusi na jeszcze jedno. Trenuj臋 jednak siln膮 wol臋 i podziel臋 si臋 z Wami przepisem. Ca艂y czas mnie zastanawia dlaczego nazwano te ciastka herbatnikami? Dla mnie to ciastka owsiane, kt贸re nie maj膮 nic wsp贸lnego z herbatnikami.
Owsiano 鈥 daktylowe ciastka bezglutenowe

  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g oleju z pestek dyni
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 6 艂y偶ek p艂ynnego miodu
  • 150 g p艂atk贸w owsianych
  • 150 g p艂atk贸w 偶ytnich
  • 50 g 偶urawiny
  • 50 g rodzynek
  • 85 g suszonych moreli
  • 85 g mieszanki orzech贸w (u mnie by艂y orzechy brazylijskie, laskowe, nerkowca, makadamia, migda艂y)

Daktyle zalej 150 ml wody i doprowad藕 do wrzenia. Zredukuj ilo艣膰 wody o po艂ow臋 i zmiksuj na krem.

Morele, orzechy, 偶urawin膮 posiekaj.
Ja wybra艂am rodzynki greckie wi臋c nie zosta艂y poddane siekaniu, bo ju偶 s膮 wystarczaj膮co ma艂e.
Je艣li wybierzesz kr贸lewskie, su艂ta艅skie czy bursztynowe warto troch臋 posieka膰.

Po艂膮cz krem daktylowy z miodem, olejem. Wszystkie bakalie wsyp do p艂ynnej masy i wymieszaj do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.

Ca艂o艣膰 prze艂贸偶 do formy i piecz przez 35 minut w temperaturze 185 stopni C.

herbatniki owsiano figowe good food
Po upieczeniu pozw贸l by dobrze wystyg艂y zanim zaczniesz kroi膰.
Warto nawet na chwil臋 w艂o偶y膰 do lod贸wki i dopiero pokroi膰 na kawa艂ki, kt贸re b臋d膮 doskona艂e do kawy i na drugie 艣niadanie 馃檪

 

Wszystkim mi艂o艣nikom bakalii przypominam o trwaj膮cym konkursie…

owocowa przek膮ska bakalland

Smacznego 馃檪

 

POLECANE WPISY

  • foodmania

    pyszne, po偶ywne ciasteczka!

    • Matczyne Fanaberie

      sama jestem zaskoczona jak pyszne 馃檪 Uwielbiam takie owocowe przek膮ski i cz臋sto kupuj臋 w艂a艣nie takie bakaliowe batony, a tu okaza艂o si臋, 偶e domowe s膮 jeszcze lepsze.

  • ulcik

    przepis brzmi smakowicie ! a wygl膮daj膮 mniam !

  • Roksana

    Zasadniczo to one nie s膮 bezglutenowe – p艂atki 偶ytnie zawieraj膮 gluten a owsiane najcz臋艣ciej s膮 glutenem zanieczyszczone. Niemniej jednak wygl膮daj膮 ca艂kiem smacznie 馃檪

    • Matczyne Fanaberie

      dzi臋kuj臋 za zwr贸cenie uwagi na p艂atki zytnie – masz racj臋