Ciastka owsiane dla dzieci

by Matczyne Fanaberie

Dziś będzie słodko i bez wyrzutów sumienia 🙂 Ciastka owsiane dla dzieci i dla dorosłych. Idealne do lunchboxa do szkoły bez glutenu lub jako pyszna przekąska w ciągu dnia. 

Nie stronię od glutenu, a dziś zupełnie przypadkiem wyszły ciastka bezglutenowe, bogate w błonnik.

Przepis został przeze mnie zmodyfikowany ze względu na to, że korzystałam z tego, co mam w domu.
Nie wiem jak oryginalne owsiano – figowe herbatniki, na które przepis znajdziecie w w Good Food edycja polska, ale moje wyszły obłędne i aż mnie kusi na jeszcze jedno. Trenuję jednak silną wolę i podzielę się z Wami przepisem. Cały czas mnie zastanawia dlaczego nazwano te ciastka herbatnikami? Dla mnie to ciastka owsiane, które nie mają nic wspólnego z herbatnikami.

Ciastka owsiane dla dzieci

  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g oleju z pestek dyni
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 300 g płatków owsianych bez glutenu
  • 50 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 85 g suszonych moreli
  • 85 g mieszanki orzechów (u mnie były orzechy brazylijskie, laskowe, nerkowca, makadamia, migdały)

Daktyle zalej 150 ml wody i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ilość wody o połowę i zmiksuj na krem.

Morele, orzechy, żurawiną posiekaj.
Ja wybrałam rodzynki greckie więc nie zostały poddane siekaniu, bo już są wystarczająco małe. Jeśli wybierzesz królewskie, sułtańskie czy bursztynowe warto trochę posiekać.

Połącz krem daktylowy z miodem, olejem. Wszystkie bakalie wsyp do płynnej masy i wymieszaj do połączenia składników.

Całość przełóż do formy i piecz przez 35 minut w temperaturze 185 stopni C.

Po upieczeniu pozwól by dobrze wystygły zanim zaczniesz kroić. Ciastka owsiane dla dzieci są idealne do przygotowania z dziećmi.

Po upieczeniu i wystudzeniu warto nawet na chwilę włożyć do lodówki i dopiero pokroić na kawałki, które będą doskonałe do kawy i na drugie śniadanie 🙂 Idealnie sprawdzą się takie ciastka owsiane w lunchboxie i dla rodziców, i dla dzieci.

ciastka owsiane dla dzieci

ciastka owsiane dla dzieci

Inne propozycje na dania bez glutenu znajdziesz TUTAJ

Smacznego 🙂

You may also like

5 komentarzy

foodmania 4 marca 2015 - 21:31

pyszne, pożywne ciasteczka!

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 5 marca 2015 - 21:31

sama jestem zaskoczona jak pyszne 🙂 Uwielbiam takie owocowe przekąski i często kupuję właśnie takie bakaliowe batony, a tu okazało się, że domowe są jeszcze lepsze.

Odpowiedź
ulcik 6 marca 2015 - 21:31

przepis brzmi smakowicie ! a wyglądają mniam !

Odpowiedź
Roksana 23 lutego 2016 - 21:32

Zasadniczo to one nie są bezglutenowe – płatki żytnie zawierają gluten a owsiane najczęściej są glutenem zanieczyszczone. Niemniej jednak wyglądają całkiem smacznie 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 23 lutego 2016 - 21:32

dziękuję za zwrócenie uwagi na płatki zytnie – masz rację

Odpowiedź

Zostaw komentarz