444
Pavlova z kremem kawowym zawładnęła naszymi podniebieniami. Kiedyś było dla mnie zagadką jak zrobić dobrą bezę. Dziś korzystam ze sprawdzonego przepisu i eksperymentuję ze smakami kremów. Tym razem wykorzystałam kawę Inka z karobem, którą poznałam na ostatnich warsztatach z Inką.
Czas, gdy owoce jagodowe i kwiaty jadalne sprzyja przygotowywaniu pięknie wyglądających wypieków. Tym razem smak nadała kawa i pyszny kwaskowaty dżem wiśniowy.
Pavlova z kremem kawowym i owocami jagodowymi
- 2 blaty bezowe – wykorzystałam przepis na bezę z masą wafelkową – gdzie dowiesz się jak zrobić dobrą bezę
- sezonowe owoce jagodowe – maliny, borówki, truskawki, jeżyny
- kwiaty jadalne – u mnie bławatek, nagietek i liście mięty
Składniki na krem
- 500 g serka mascarpone
- 350 ml śmietanki 30 lub 36%
- 5 łyżek kawy Inka z karobem
- 2 łyżki cukru pudru waniliowego
- Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj schłodzone mascarpone i cukier puder. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Podziel masę na 2 części.
- Jedną część odłóż. Możesz dodać dodatkowo ziarna z laski wanilii. Do drugiej dodaj kawę Inka i przemieszaj.
- Na jedną bezę nałóż krem kawowy, a następnie posmaruj dżemem.
- Przykryj drugą bezą i wyłóż krem waniliowy.
Na krem wyłóż świeże owoce i udekoruj listkami mięty oraz świeżymi kwiatami.
2 komentarze
Kwiaty jadalne! Coś pięknego!
Pozdrawiam, Zośka -|- Zapraszam do mnie: zoio.pl
Pavlova z kremem kawowym coś wspaniałego, już mam taką ochotę zrobić w ten weekend.