Dzisiejsza propozycja to bardzo szybkie ciastka z czekoladą, które będą pięknie prezentować się wyłożone na talerzu, paterze, ale mogą być także doskonałym prezentem dla kogoś bliskiego. Warto tylko pomyśleć o odpowiednim opakowaniu. Postawiłam na oryginalne słoiczki. Możesz dodać je do pewniaków na światecznym stole zaraz obok ciastek brownie w kształcie choinki.
Słoiki latem genialnie sprawdzają się do wekowania, a Święta to doskonały czas, aby wydobyć z nich piękno po raz kolejny 🙂
Z poniższego przepisu wyjdzie około 35 – 40 ciastek.
Ciastka z czekoladą i żurawiną
- 230 g mąki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
- 120 g masła
- 100 g cukru muscovado (może być trzcinowy lub zwykły, ale wówczas ciastka będą słodsze)
- 115 ml golden syrup
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Jak zrobić pyszne ciastka z czekoladą, imbirem i żurawiną? – krok po kroku
Masło utrzyj z cukrem i syropem. Dodaj sypkie składniki (mąkę, kakao, imbir, sodę) i utrzyj na ciągliwą masę. Dodaj grubo pokruszoną czekoladę i żurawinę. Dobrze wymieszaj i umieść na około pół godziny w lodówce lub 10 – 15 minut w zamrażalniku.
Formuj kuleczki wielkości orzecha i lekko spłaszczone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160 stopni C przez około 15 minut.
Te ciastka są doskonałe w swej prostocie i wielokrotnie wzbudzały zachwyt obdarowanych.
3 komentarze
Śliczna ta ściereczka 🙂 A ciasteczka z pewnością obłędnie pyszne 🙂
niestety nie ma już sklepu, w którym ją kupowałam 🙁 Aż mi żal, bo dużo pięknych rzeczy można było kupić w ilookandcook
Ale musza być pyszne te ciasteczka 🙂