Home Kulinarne Ciastka z czekoladą, imbirem i żurawiną

Ciastka z czekoladą, imbirem i żurawiną

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejsza propozycja to bardzo szybkie ciastka z czekoladą, które będą pięknie prezentować się wyłożone na talerzu, paterze, ale mogą być także doskonałym prezentem dla kogoś bliskiego. Warto tylko pomyśleć o odpowiednim opakowaniu. Postawiłam na oryginalne słoiczki. Możesz dodać je do pewniaków na światecznym stole zaraz obok ciastek brownie w kształcie choinki. 

Słoiki latem genialnie sprawdzają się do wekowania, a Święta to doskonały czas, aby wydobyć z nich piękno po raz kolejny 🙂 

Z poniższego przepisu wyjdzie około 35 – 40 ciastek.

Ciastka z czekoladą i żurawiną

  • 230 g mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 120 g masła
  • 100 g cukru muscovado (może być trzcinowy lub zwykły, ale wówczas ciastka będą słodsze)
  • 115 ml golden syrup
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Jak zrobić pyszne ciastka z czekoladą, imbirem i żurawiną? – krok po kroku

Masło utrzyj z cukrem i syropem. Dodaj sypkie składniki (mąkę, kakao, imbir, sodę) i utrzyj na ciągliwą masę. Dodaj grubo pokruszoną czekoladę i żurawinę. Dobrze wymieszaj i umieść na około pół godziny w lodówce lub 10 – 15 minut w zamrażalniku.

Formuj kuleczki wielkości orzecha i lekko spłaszczone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 160 stopni C przez około 15 minut.

ciastka z czekoladą na Boże Narodzenie

Te ciastka są doskonałe w swej prostocie i wielokrotnie wzbudzały zachwyt obdarowanych.

ciastka dla Mikołaja

pyszne czekoladowe ciastka

ciastka

You may also like

3 komentarze

gin 17 listopada 2015 - 21:15

Śliczna ta ściereczka 🙂 A ciasteczka z pewnością obłędnie pyszne 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 17 listopada 2015 - 21:16

niestety nie ma już sklepu, w którym ją kupowałam 🙁 Aż mi żal, bo dużo pięknych rzeczy można było kupić w ilookandcook

Odpowiedź
Zuzia 15 grudnia 2016 - 21:18

Ale musza być pyszne te ciasteczka 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz