Kulinarne

Ciastka z czekoladą, imbirem i żurawiną

16 listopada 2015
Ciastka czekoladowe z imbirem

Dzisiejsza propozycja to bardzo szybkie ciastka z czekoladą, które będą pięknie prezentować się wyłożone na talerzu, paterze, ale mogą być także doskonałym prezentem dla kogoś bliskiego. Warto tylko pomyśleć o odpowiednim opakowaniu. Postawiłam na oryginalne słoiczki weck.

Słoiki weck latem genialnie sprawdzają się do wekowania.
Święta to doskonały czas, aby wydobyć z nich piękno po raz kolejny 🙂 

Z poniższego przepisu wyjdzie około 35 – 40 ciastek.

Ciastka imbirowe z czekoladą i żurawiną

  • 230 g mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 120 g masła
  • 100 g cukru muscovado (może być trzcinowy lub zwykły, ale wówczas ciastka będą słodsze)
  • 115 ml golden syrup
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Masło utrzyj z cukrem i syropem. Dodaj sypkie składniki (mąkę, kakao, imbir, sodę) i utrzyj na ciągliwą masę. Dodaj grubo pokruszoną czekoladę i żurawinę. Dobrze wymieszaj i umieść na około pół godziny w lodówce lub 10 – 15 minut w zamrażalniku.

Formuj kuleczki wielkości orzecha i lekko spłaszczone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 160 stopni C przez około 15 minut.

 

print

POLECANE WPISY