Zupa kalafiorowa z ciecierzycą

by Matczyne Fanaberie

Zupa kalafiorowa nigdy nie była moim ulubionym daniem obiadowym. Kojarzyła mi się z rozgotowanymi warzywami. Mając na uwadze dobroczynne właściwości tego warzywa postanowiłam podawać ją dzieciom w trochę innej postaci.

Kalafior jest bogaty w witaminę C (100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę) oraz witaminy z grupy B. W sklepach jest odmiana zielona (romanesco), żółta i czerwona.

Dzisiejsza zupa powstała z żółtej odmiany, ale biały czy zielony będzie też fajnie smakował z ciecierzycą.

Zupa kalafiorowa z ciecierzycą

zupa kalafiorowa

  • 1 kalafior
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżeczka startej kurkumy lub 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku

Do ciepłego wywaru warzywnego dodaj pokrojony kalafior.

Gdy kalafior będzie już trochę podgotowany dodaj ciecierzycę i kurkumę. Zagotuj i zmiksuj na krem.

Celowo zostawiam warzywa nie w pełni ugotowane. Lubię taka konsystencję zupy kalafiorowej w postacji kremu, którą podaję z prażonymi nasionami dyni lub migdałów.

Zupa kalafiorowa

Bardzo odpowiada mi łączenie kalafiora z kurkumą. Przy wykorzystaniu świeżego kłącza kurkumy uważaj na żółte dłonie 🙂

Warto zwrócić uwagę na kurkumę, która jest coraz częściej dostępna w sklepach w postaci kłącza.
Spośród znanych przypraw to właśnie kurkuma zaliczana jest do tych o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym. U nas to stały bywalec kulinarnych wypieków, zup czy koktajli 🙂

Warzywa z rodziny kapustnych to też nie przypadkowy wybór. To własnie one są źródłem przede wszystkim: witaminy C, witamin z grupy B, karotenu, wapnia oraz żelaza.

  • Najwięcej witaminy C zawiera brukselka i jarmuż.
  • Najwięcej karotenu znajdziemy w jarmużu i brokułach.
  • Najwięcej wapnia ma również jarmuż, na drugim miejscu są kapusty czerwona i biała.
  • Najwięcej żelaza ma brukselka oraz kapusta włoska i jarmuż.

Zupa z warzyw dla dzieci z kurkumą

 

Ciasto daktylowe z gruszkami i imbirem

 

You may also like

2 komentarze

Zwykła Matka 13 stycznia 2018 - 12:24

muszę spróbować bo jeszcze niejadłam z ciecierzycą 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 13 stycznia 2018 - 13:44

ja ostatnio lubię zagęszczać zupy z warzyw właśnie ciecierzycą. Dzisiejsza nasza pomidorowa z pieczoną papryką też miała dodatek ciecierzycy 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz