Ciasta i desery, Kulinarne

Ciasto daktylowe z gruszkami i imbirem

12 marca 2017

Dziś kolejne zdrowe fit ciasto. Tym razem zapraszam na ciasto daktylowe z gruszkami, imbirem i kurkumą.
Często słyszę, że nie da się zrobić dobrego ciasta bez kilograma cukru.
Mnie wielokrotnie już się to udało. Oczywiście kocham bezy, ale zdrowe wersje ciast, jak na przykład obłędne ciasto marchewkowe bez oporu podaję dzieciom i sama chętnie zajadam na podwieczorek, czy do kawy.

Oryginalny przepis znajdziecie w marcowym numerze polskiej wersji magazynu Jamie. Trochę zmodyfikowałam przepis Harietty Inman, a ciasto wyszło obłędne.
Bez obaw mogłam je podać każdemu, kto miał na nie ochotę. Uwielbiam połączenie imbiru z gruszką i wielokrotnie wykorzystywałam je podczas domowych wypieków.
Dziś postanowiłam dodać jeszcze świeżo startą kurkumę.

Ciasto daktylowe z gruszkami i imbirem

  • 200 g wypestkowanych daktyli
  • 80 g melasy (można zastąpić płynnym miodem, cukrem trzcinowym/muscovado)
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 40 g startego świeżego imbiru
  • 20 g startej kurkumy
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże twarde gruszki

Ciasto daktylowe

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Przygotuj formę do ciasta – 29cmx14cm lub jak w oryginalnym przepisie 20cmx20cm.
  2. W misce przygotuj daktyle, melasę, olej, jogurt, jajka, imbir i kurkumę. Odstaw na 10 – 15 minut.
  3. Zmiksuj daktyle na gładką masę. U mnie zostawiłam kilka daktyli w dużych kawałkach celowo.
  4. Dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Wyłóż do przygotowanej foremki. Gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój na grube plastry i ułóż na cieście, delikatnie wciśnij.
  5. Piecz przez 40 minut.
    Dodatek melasy sprawi, że ciasto daktylowe będzie miało ciemny kolor. Jeśli będzie za bardzo się przypiekać, zakryj kawałkiem papieru do pieczenia.
  6. Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze przez 10 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Zostaw ciasto na 30 minut do wystygnięcia w foremce.

Ciasto daktylowe można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 5 dni.

Edytowane 14.03.

Już następnego dnia imbir i kurkuma będą bardziej wyczuwalne. Dla nas nie stanowiło to znaczącej różnicy, ale Pierworodna już zaznaczyła, że jest bardziej ostre w smaku.

Ciasto daktylowe

Smacznego 🙂

 

POLECANE WPISY