Dziś kolejne zdrowe fit ciasto. Tym razem zapraszam na ciasto daktylowe z gruszkami, imbirem i kurkumą.
Często słyszę, że nie da się zrobić dobrego ciasta bez kilograma cukru.
Mnie wielokrotnie już się to udało. Oczywiście kocham bezy, ale zdrowe wersje ciast, jak na przykład obłędne ciasto marchewkowe bez oporu podaję dzieciom i sama chętnie zajadam na podwieczorek, czy do kawy.
Oryginalny przepis znajdziecie w marcowym numerze polskiej wersji magazynu Jamie. Trochę zmodyfikowałam przepis Harietty Inman, a ciasto wyszło obłędne.
Bez obaw mogłam je podać każdemu, kto miał na nie ochotę. Uwielbiam połączenie imbiru z gruszką i wielokrotnie wykorzystywałam je podczas domowych wypieków.
Dziś postanowiłam dodać jeszcze świeżo startą kurkumę.
Ciasto daktylowe z gruszkami i imbirem
- 200 g wypestkowanych daktyli
- 80 g melasy (można zastąpić płynnym miodem, cukrem trzcinowym/
muscovado) - 40 ml oleju rzepakowego
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 40 g startego świeżego imbiru
- 20 g startej kurkumy
- 200 g zmielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże twarde gruszki
- Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Przygotuj formę do ciasta – 29cmx14cm lub jak w oryginalnym przepisie 20cmx20cm.
- W misce przygotuj daktyle, melasę, olej, jogurt, jajka, imbir i kurkumę. Odstaw na 10 – 15 minut.
- Zmiksuj daktyle na gładką masę. U mnie zostawiłam kilka daktyli w dużych kawałkach celowo.
- Dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Wyłóż do przygotowanej foremki. Gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój na grube plastry i ułóż na cieście, delikatnie wciśnij.
- Piecz przez 40 minut.
Dodatek melasy sprawi, że ciasto daktylowe będzie miało ciemny kolor. Jeśli będzie za bardzo się przypiekać, zakryj kawałkiem papieru do pieczenia. - Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze przez 10 minut, do tzw. suchego patyczka.
Zostaw ciasto na 30 minut do wystygnięcia w foremce.
Ciasto daktylowe można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 5 dni.
Edytowane 14.03.
Już następnego dnia imbir i kurkuma będą bardziej wyczuwalne. Dla nas nie stanowiło to znaczącej różnicy, ale Pierworodna już zaznaczyła, że jest bardziej ostre w smaku.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
To był błąd, ze weszłam tu o tak późnej porze!!!;) ciasta z daktylami nigdy nie jadłam, chyba spróbuje choć kucharka ze mnie marna
To ciasto jest bardzo proste 🙂 Więc na pewno się uda.
Muszę przyznać, że to dość odważne połączenie smaków, może być jednak ciekawe. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.
Aleksandra, takie łączenia smaków mnie coraz częściej zaskakują pozytywnie
Ja też lubię eksperymentować, ale nie wszystkie eksperymenty przypadają mi do gustu. Wtedy je modyfikuję i robię po swojemu.
Mam pytanie co do melasy. zawsze ją zastępuję. Czy uważasz, że oryginalny efekt jest na tyle dobry, że nie warto zastępować?
Jeśli masz melasę to zrób koniecznie z nią. Ma charakterystyczny posmak. Jeśli miód to najlepszy byłby gryczany.
Gdyby wiara w to, że się nie da była, bardziej niż powszechna to dziś co najwyżej uczylibyśmy się, jak rozpalić ogień krzesiwem. A tu proszę bez cukru się da i to wielokrotnie. Jak dla mnie bomba i to mniej kaloryczna.
I bez obaw można dać dzieciom 🙂
Ciasto wygląda niezwykle apetycznie… gdyby tylko nie ta kurkuma w składzie! 🙂 Ją musiałabym pominąć.
W oryginalnym przepisie był tylko imbir 🙂 Wykorzystaj 60 g świeżego imbiru i pomiń kurkumę.
Rewelacyjny przepis!!! Trafiłaś nim w moje serce. Bo ostatnio stronię od węglowodanów wszelkiej maści. Więc Twoja propozycja jest jak znalazł 😍😍😍
Życzę zatem smacznego 🙂
Dodam, że następnego dnia bardziej czuć imbir i kurkumę.
Wygląda obłędnie 🙂